Sverige
26 juni 15:13
Ridsportplus

Två instanser får bakläxa om djurförbud – beslutet hävs

DjurskyddDet var fel av såväl länsstyrelsen som förvaltningsrätten att ge mannen djurförbud. Det anser Kammarrätten i Göteborg.

Två instanser får bakläxa om djurförbud – beslutet hävs
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bakgrunden till det aktuella djurförbudet, som länsstyrelsen delade ut, var att mannen hanterade häst vid två tillfällen under en period när han hade ett tidsbegränsat djurförbud på ett år.

Detta ettåriga förbud hade han fått i samband med en situation då en annan person slog en häst och han själv var delaktig på så sätt att han föste på hästen.

Då det inte är tillåtet att hantera djur för den som har djurförbud delade länsstyrelsen alltså ut ett nytt djurförbud till mannen, som arbetar med hästar.

Två tillfällen

Mannen har motsatt sig detta. Det ska handla om att han vid två tillfällen har lett en häst en kort stund, bland annat in i en transport. Han hänvisar till att han har goda vitsord från arbetsgivare gällande de 15 år han har arbetat med hästar.

Länsstyrelsen menar dock att det är allvarligt att mannen har gjort detta under den tid han har varit förbjuden att hantera djur, och ville ge honom djurförbud på obestämd tid den här gången. Förvaltningsrätten gjorde samma bedömning när mannen hade överklagat dit.

Men nu undanröjer alltså Kammarrätten länsstyrelsens och förvaltningsrättens beslut och upphäver mannens djurförbud.

Ska stå i proportion

Domen grundar sig på proportionalitetsprincipen, alltså att straffet och dess konsekvenser ska stå i proportion till felaktigheten som har begåtts:”Såvitt kommit fram har han dock inte tidigare gjort sig skyldig till någon förseelse enligt djurskyddslagen, frånsett den händelse som föranledde djurförbudet. Till detta kommer att han endast i begränsad omfattning hanterade hästarna och inte utsatte dem för lidande. Av betydelse är även att ett djurförbud får ingripande konsekvenser för honom, eftersom det innebär att han inte kan utöva sitt yrke och försörja sig,” står det i domen.

Kammarrätten anser att det inte var till mannens fördel att han ledde hästar när han hade djurförbud, men bedömer samtidigt att det inte finns något som talar för att mannen kommer att utsätta något djur för lidande i framtiden,

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden