Världen
18 april 2018 09:30

Hästens beteende visar hur den klarar transporten

ForskningEn del hästar påverkas mer än andra när de transporteras. Att ha koll på hur hästen uppför sig under transporten kan hjälpa till att avgöra om hästen mår dåligt vid resor.

Hästens beteende visar hur den klarar transporten
Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Vissa hästar verkar hantera situationen väl när de transporteras långt, medan andra är känsligare och därmed i riskzonen för att få transportsjuka. Nu har dr Barbara Padalino, en forskare verksam vid universiteten i Sidney och Bari i Australien, undersökt om det i förväg går att se vilka hästar som bör kontrolleras extra vid transport.

Alla hästar fick ökad halt av stresshormonet kortisol och även ökad mängd av de vita blodkroppar som agerar vid inflammation. Utdrag ur studien.

Testet utfördes genom att det togs en rad prover både före och efter åtta timmars transport på väg på de elva resvana hästar som ingick i försöket. Hästarna videofilmades under resans gång, eftersom man gärna ville veta om deras beteende skulle ge en indikation på att de började må dåligt av färden.

Hästarnas uppträdande skiljde sig under resans gång. Beteende som var relaterat till balans – som att luta sig mot väggen eller byta ben – minskade fram till att hästarna rest fem timmar, sedan ökade det igen den sista och åttonde timmen. Då var hästarna trötta.

Sänkt huvud
Ju längre tid resan varade, desto mer stod de med sänkt huvudet. Alla hästar fick ökad halt av stresshormonet kortisol och även ökad mängd av de vita blodkroppar som agerar vid inflammation, men de hästar som sänkte huvudena under en kortare tid, visade fler fysiologiska tecken på stress. De hade ökad indikation på inflammation i luftvägarna och högre andel bakterier i de svalgprover som togs efteråt.

Flera slutsatser
Dr Padalino visar på flera slutsatser som kan dras av de fakta som kom fram:
Dels att de hästar som redan före en resa har förhöjda värden avseende inflammation i luftvägarna, riskerar att bli kraftigt försämrade av att transporteras långt. De är i riskzonen för transportsjuka. Det är därför viktigt med en kontroll före en lång resa.
Det lönar sig att ha koll på hästens uppförande i transporten, till exempel genom en trådlös kamera.

Om hästen står en lång period med huvudet högt eller om den beter sig på något annat sätt som kan tyda på stress, bör den genomgå en ordentlig veterinärundersökning efter resans slut.

Studien ska presenteras
Dr Padalino kommer att presentera sin studie i samband med ISES-kongressen i Rom i september. ISES (International Society for Equitation Science) är en oberoende organisation som arbetar för forskning kring träning och hantering av hästar på ett sätt som ökar hästvälfärden och samarbetet mellan häst och ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden