Sverige
22 maj 2020 06:31

Hästens samhällsnytta lyfts i ny HNS-plan

StrategiHästen är en viktig del av samhället. Detta är något som har lyfts i Hästnäringens Nationella Stiftelses nya strategiplan.

Hästens samhällsnytta lyfts i ny HNS-plan
Hästens betydelse för samhället är fokus i den nya strategiplanen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

”Hästen spelar en viktig roll såväl ur ett samhällsperspektiv som för den enskilda individen. En hållbar utveckling och tillväxt ska ta hänsyn till både hästen och samhället, såväl socialt, ekonomiskt och ekologiskt.”

Så står det i Hästnäringens Nationella Stiftelses, HNS, nya strategiplan som gäller fram till 2023.

I ett pressmeddelande berättas att planen fokuserar på fyra huvudområden:

  • Hästen i fokus.
  • Hästen i samhället.
  • Utbildning med kvalitet.
  • Attraktiv hästnäring.

– Hästen får människor att må bra, och är därför oerhört viktig för många. Den direkta kontakten med en häst påverkar oss emotionellt men gör också att vi får vardagsmotion och kommer ut i naturen, säger Karolina Lagerlund, vd på HNS, i pressmeddelandet.

”Viktig resurs”

– Hästen är också en viktig resurs för att skapa hållbara samhällstjänster och vi vet att många blir glada att till exempel se brukshästar i arbete, även om de inte har någon annan anknytning till hästar, fortsätter hon.

Som grund för strategiplanen ligger en framtidsspaning. Den har identifierat ett antal omvärldstrender där ökat fokus på hållbarhet och ökad fysisk och psykisk ohälsa i samhället är två trender.  Där tror HNS att hästen kan bidra och göra skillnad.

Hållbarhet

Strategierna handlar dels om att hästen är en resurs för hållbara samhällstjänster, den skapar gemenskap och är en symbol för vårt öppna landskap samt att hästen får människan att må bra.

– Vi tror på att fortsätta arbeta för att hästarna ska ha det bra och att hästnäringen ska erbjuda arbete, utbildning och en meningsfull fritid för så många människor som möjligt. Vår vision, att ’Hästen utvecklar och förenar Sverige’, känns fortfarande lika aktuell, säger -Även om mycket är annorlunda mot vad vi är vana vid just nu vill vi våga se framåt, säger Mats Denninger, styrelseordförande i HNS, i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden