Sverige
25 december 2022 16:04
Ridsportplus

Hästföretagare döms för brott mot djurskyddslagen

DjurskyddEn hästföretagare i södra Sverige hade inte rätt tillstånd för sin verksamhet med ridskola och turridning. Nu döms hen till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Hästföretagare döms för brott mot djurskyddslagen
Bilden är tagen i ett sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under delar av 2020 och 2021 som den nu dömda hästföretagaren bedrev tillståndspliktig verksamhet utan att ha rätt tillstånd för detta.

Det handlande om mer än tio inackoderade hästar, ett antal egna hästar samt drivande av ridskola och turridning.

Hästföretagaren erkänner de faktiska händelserna, men anser inte hen har varit så oaktsam att hen ska dömas för brott och berättar bland annat om förändringar i verksamheten genom åren.

Haft tillstånd tidigare

Åklagaren lyfte att företagaren har varit medveten om att hen behövde tillstånd för sin verksamhet. Detta då företagaren bland annat har sökt tillstånd som löpte ut 2017 tidigare.

Hästföretagaren uppmärksammades på att hen inte hade rätt tillstånd för sin verksamhet under hösten 2020, men det dröjde ungefär sex månader innan en ansökan kom in till aktuell länsstyrelse. Åklagaren har också visat att hästföretagaren fortsatte med sin verksamhet även efter att hon visste att hen inte hade giltigt tillstånd.

Tingsrätten menar dock att det inte råder någon tvekan om att hästföretagaren har haft kännedom om att tillstånd krävs och att tillstånd saknades under den period som det står i åtalet.

Påverkar inte

Rätten skriver att hästföretagaren ”i vart fall av oaktsamhet bedrivit verksamheten utan tillstånd och därmed har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen”. Rätten anser inte heller att det som hästföretagaren har berättat om förhållandena i sin familj, sitt företag och sin bristande insikt i straffbestämmelsen påverkar hens ansvar för den faktiska händelsen.

Hästföretagaren döms nu till 50 dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden