Sverige
21 april 14:14

Hästhosta och kvarka i flera stall

SmittaHerpesviruset EHV-4, som ofta kallas för hästhosta och är nära släkting till abortviruset EHV-1, har nu konstaterats på olika håll i landet. Det finns även kvarkasmittade hästar i flera stall.

Hästhosta och kvarka i flera stall
Hästhosta och kvarka florerar runt om i landet. Foto: iStock

Enligt SVA är herpesviruset EHV-4 närbesläktat med det fruktade abortviruset EHV-1. EHV-4, som ofta kallas hästhosta, kan orsaka luftvägsinfektion, feber, svullna ben, och även kastning hos dräktiga ston. SVA skriver att ”det förmodligen förekommer ett stort mörkertal av EHV-4, då många hästar inte provtas vid symtom”. Vanliga symtom på EHV-4 är feber, rinnande ögon, snuva och hosta.

EHV-4 konstaterades tidigare i veckan hos en häst i Leksands kommun. Det aktuella stallet har fått isoleringsrekommendationer. Samma virus har fått Botkyrka Ridklubb utanför Stockholm att stänga sin anläggning tills vidare, då en häst testades positivt för EHV-4 innan påsk.

I Halmstad och Landskrona kommun har flera hästar konstaterats ha kvarka de senaste veckorna. Samtliga stall har fått rekommendationer om isolering.

Smittoinfo
SVA:s kvarkakarta
Så stoppar du kvarkasmittan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden