Sverige
8 februari 13:27

Hästnäringen behöver mer personal – svårt att matcha jobben med utbildning

PersonalbehovDrygt fyra av tio hästverksamheter är i behov av personal. Det visar en färsk enkät som gjorts av HNS och HYN. För att förstå exakt hur behoven ser ut och anpassa hästutbildningarna därefter, behövs dock fler svar från arbetsgivare.

Hästnäringen behöver mer personal – svårt att matcha jobben med utbildning
Många stall annonserar just nu efter hästskötare och stallpersonal. Foto: Sandra Nordin Johansson

En stor andel hästverksamheter har behov av mer personal. Det visar en enkät som har gjorts av Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Motsvarande enkät gjordes även 2020 och resultaten är likartade. Precis som vid förra enkäten är det drygt 40 procent av hästverksamheterna som behöver mer personal. Dock är det bara knappt 28 procent som säger sig ha råd att anställa. Vanligaste sättet att rekrytera är via kontakter, följt av elever som gjort praktik och interna annonser i företagets egna kanaler. 

– Utmaningen för hästnäringen är att så få arbetsgivare annonserar sina lediga tjänster i officiella kanaler. Det kan innebära att våra arbeten inte syns när statistik över arbetsmarknaden tas fram, säger Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, i ett pressmeddelande.  

Stallpersonal följt av anläggningspersonal och hästskötare utgör de största behoven. Ekonomi tätt följt av hästskötsel och maskinkunskaper på samma plats är det som toppar när det gäller vilka kompetenser som efterfrågas. 

Det är svårt att nå arbetsgivare, men det är väldigt värdefullt att få in dessa uppgifter, inte minst för att kunna möta behovet med rätt utbildningar.

Maria Karlsson, kanslichef HYN

– Antagligen innefattas viss hästskötsel i begreppet stallpersonal. Däremot är behovet av kunskaper kring anläggning och maskiner intressant att notera. Detta såg vi även i förra enkäten och det är något vi också försökt trycka på bland annat när det kommer till nya ämnesplaner på gymnasiet, beskriver Maria Karlsson, kanslichef på HYN.

”Behöver veta hur det ser ut”

Enkäten har gått ut till cirka 2 000 verksamheter och besvarats av 279 respondenter, jämfört med 351 vid förra tillfället. Många verksamheter har flera verksamhetsområden. Uppfödning är det flest som har angivit att de har, följt av ridskola, tävlingsverksamhet inom ridsport, träning av ekipage samt travtränare. 

– Tanken är att vi ska göra den här enkäten vartannat år för att kunna ha en god bild av läget på arbetsmarknaden. Tyvärr ser vi en minskning av antalet svar i den senaste enkäten och vi kan baserat på så få svar inte dra några generella slutsatser. Det är svårt att nå arbetsgivare, men det är väldigt värdefullt att få in dessa uppgifter, inte minst för att kunna möta behovet med rätt utbildningar, säger Maria Karlsson.

Arbetsgivarenkäten kommer under första halvåret 2023 att följas upp med en enkät till elever vid hästutbildningar samt till arbetstagare i näringen. Resultaten används bland annat i dialoger med olika utbildningsmyndigheter, men också för att beskriva näringen för beslutsfattare. Att få många svar är därför av stor vikt.

Vi vill också veta mer om hur elever vid hästutbildningar ser på näringen och varför de sökt sig till utbildningen.

Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig HNS

– Vi behöver veta mer om hur det ser ut på arbetsmarknaden. Vilken bakgrund har de som arbetar, vad tjänar man och hur länge stannar man i branschen. Vi vill också veta mer om hur elever vid hästutbildningar ser på näringen och varför de sökt sig till utbildningen. Enkäterna kommer att kompletteras av intervjuer med arbetsgivare och arbetstagare. Vi hoppas på att få en stor svarsfrekvens och uppmanar verkligen alla som nås av undersökningarna att medverka, avslutar Sara Westholm. 

Resultat kring antalet hästar, omsättning, antal anställda, typ av anställda, samarbete med skolor, och arbetsmiljöarbetet ingår också i den aktuella enkäten. Detta är främst tänkt att användas internt som underlag i olika sammanhang.

En sammanfattning av resultaten finns på HYN:s hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden