Sverige
29 december 2021 06:20

Hästterapi används vid självskadebeteende

TerapiPå Östra sjukhuset i Göteborg finns Sveriges enda självskadenhet. Här används hästar i behandlingen av patienter med självskadeproblematik.

Hästterapi används vid självskadebeteende
Hästar kan skingra tankarna vid självskadebeteende. (Bilden har inget samband med artikeln i övrigt.) Foto: Istock

En dag i veckan får patienter från självskadeenheten på Östra djursjukhuset i Göteborg pyssla om hästarna Nicke och Tinbar på Askims Fältrittklubb. Genom att umgås med hästarna får patienterna öva sig i medveten närvaro och att hantera sina känslor. Syftet är att minska ångest och öka självkännedomen. Det rapporterar Göteborg Direkt.

– Hästar kräver närvaro och tydlighet, vilket blir en form av mindfulness, säger fysioteraputen Louise Östgaard, som hjälper patienterna med den så kallade färdighetsträningen.
– Det handlar förstås om närheten och tilliten till djur. Men också om att göra något praktiskt som skingrar tankarna, säger hon.

Många med självskadebeteende känner sig otrygga och har svårt att tycka om sig själva. Kroppens funktioner är ofta satta på undantag. Att förlita sig på sin fysiska förmåga kan därför kännas ovant och svårt.

– För att lugna en häst måste man vara lugn själv. När det här jättestora djuret kommer emot en måste man stanna kvar i rummet – såväl fysiskt som mentalt, säger Louise Östgaard.

Läs hela artikeln här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden