Nyheter
23 mars 2020 20:37

Hästvärlden i coronatider – digitala tävlingar och öppna banor

CoronasmittanRidely bjuder in till en digital hopptävling, Åsa William har skapat Corona Cup och intresset för träningsappen Ridesum har tripplats. Samtidigt poppar öppna banor upp till höger och vänster medan Instagram svämmar över av ryttarutmaningar. Allt i spåren av coronasmittan och tävlingsbristen.

Hästvärlden i coronatider – digitala tävlingar och öppna banor
Tävlingsbristen får hästfolket att leta efter andra alternativ att stilla tävlingssuget. Foto: iStock

Även om det fortfarande hålls tävlingar i vårt avlånga land, börjar tävlingsbristen bli högst märkbar i spåren av coronasmittans framfart. Något som har spillt över på de digitala verktygen som finns inom ridsporten och som även mynnat ut i digitala tävlingsinitiativ.

Corona Cup är exempelvis en digital tävling för islandshästryttare som hittills lockat 750 intresserade.
– Responsen har varit galen. Det är inte bara intresserade från Sverige, utan Danmark, Norge, Färöarna, Island och till och med Australien, säger initiativtagaren Åsa William, internationellt anlitad domare när det gäller bedömning av islandshästar, till SVT Nyheter Öst.

Ryttarappen Ridely, tidigare Ztable, är ett digitalt verktyg som redan i höstas arrangerade en digital dressyrtävling som rönte stort intresse. Nu följer Ridely upp med en digital hopptävling på valfri höjd där banan ritats av A-tränaren Ann-Sofie Oscarsson Hellsing, som även kommer att bedöma ekipagens inverkan. Något som sannolikt lär falla väl ut i coronatider.

Många som vill träna digitalt

Jenny Stråhle Ridesum Med Häst
Jenny Stråhle grundade Ridesum 2017. Foto: Ridesum

Den interaktiva träningsappen Ridesum har å sin sida märkt av ett tydligt uppsving mitt i coronakrisen.
– Intresset för att träna med hjälp av Ridesum har ökat väldigt mycket de senaste veckorna, vilket såklart beror på den rådande situationen. Antalet användare har mer än fördubblats, om inte tripplats, berättar Jenny Stråhle, vd och grundare av Ridesum.
– Vi ser också i sociala medier att det är många som taggar Ridesum och att det är många nya, även internationellt. Senast hade vi en tränare som bor i USA som körde en streamad träning i Sverige.

Fler digitala ridsportmöjligheter lär säkerligen öppnas upp längs vägen, var så säker. Många ryttare försöker även stilla tävlingssuget genom olika sorters utmaningar som skickas vidare via sociala medier. Det är allt från tillbakablickar till ponnytiden till aldrig tidigare skådade fails av ryttare på hög nivå.

IRL, det vill säga i verkliga livet, märks också ett uppsving i tillgången på öppna banor för träningshoppning. Ljungby Ridklubb, som nyligen ställde in den kommande helgens populära ponnymeeting med SM-inverkanskval, bjuder exempelvis in till öppen bana med tävlingshinder. Så gör även Wasserman Horse & Living AB utanför Göteborg som öppnar upp för öppen bana ”på grund av tävlingsbrist” varje helg en tid framöver.

Även proffsryttare som Stall Niklas Arvidsson och Alexandra Eriksson bjuder in till öppen bana.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden