Hästägartips
27 april 2021 06:20

Hästvärlden i Europa sluter upp för att stoppa kvarkan

InitiativMed kampanjen Stoppa kvarkan vill hästvärlden i Sverige och flera europeiska länder nu sätta fokus på smittskydd och att kunna prata öppet om en av hästens vanligaste infektionssjukdomar. "Tyvärr finns det fortfarande en stigmatisering kring kvarka", berättar Linda Perttula, veterinär på SVA.

Hästvärlden i Europa sluter upp för att stoppa kvarkan
Målet med kampanjen är att sprida kunskap och dela erfarenheter kring kvarka, för att stoppa smittspridningen. Foto: iStock

Kampanjen Stoppa kvarkan med hashtaggarna #stoppakvarkan och #stoppasmittan är en kampanj med fokus på kvarka som pågår den 3–9 maj. Kampanjen startade ursprungligen i England, och för första gången deltar nu även flera hästorganisationer i Sverige och andra europeiska länder.

Fokus ligger på smittskydd och att kunna prata öppet om kvarka som är en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos hästar, med över 70 drabbade stall om året.
– Tyvärr finns det fortfarande en stigmatisering kring kvarka, vilket leder till att många drabbade är rädda för att prata öppet, berättar Linda Perttula, veterinär och kampanjansvarig på SVA, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra stallansvariga svarade i en engelsk undersökning att rädsla var en av de största orsakerna till att de inte ville prata offentligt om kvarka.

SVA organiserar kampanjen i Sverige tillsammans med HästSverige, SLU, olika hästorganisationer, veterinärer och forskare. Att sprida information om kvarka och smittskydd och via sociala medier få igång hästägare att både dela sina egna historier och ge stöd till dem som drabbats av kvarka är målet.

Kvarka är en smittsam luftvägssjukdom hos hästar. Dödsfall förekommer samtidigt som ridskolor och stall kan få hålla stängt under långa perioder på grund av smitta. Med den kunskap som finns går det dock att förebygga och stoppa smittspridningen.

– Varje vecka drabbas i snitt ett till två stall av kvarka i Sverige. Här har många nåtts av kunskap och forskning om kvarka och vi har nått långt med öppenheten. Det finns fortfarande stor anledning att sprida kunskap, bland annat för att många stall ännu saknar rutiner för isolering av nya hästar, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, forskare och en av grundarna till kunskapssajten HästSverige.

Kampanjen fick stor uppmärksamhet i England i fjol och nådde ut till mer än en halv miljon människor. Med uppslutning från hästvärlden i flera europeiska länder är nu förhoppningen att nå ut till ännu fler i år.
– Det senaste året har vi haft fokus på smittskydd för människor och hästar, efter både en pandemi med covid-19 på folk och ett allvarligt internationellt utbrott av hästvirus (EHV-1). Det har gett viktiga lärdomar som vi använder när vi nu prioriterar kvarka i vårt smittskyddsarbete, säger Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings.

Läs mer om kampanjen här.

Här kan du läsa mer om kvarka.

Smittläge – kvarka i Sverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden