Avelsnyheter
28 april 2019 12:00
Ridsportplus

Helena Grühb: ”En bra tävlingsponny måste vara förlåtande”

SportponnyavelDet är viktigt att sätta höga mål för sin avel, det anser ponnyuppfödaren Helena Grühb vars eget mål är skyhögt: att få fram hopponnyer med kapacitet att gå EM. Inget orimligt mål med tanke på att hon äger både mamman och systrar till EM-lagmedaljören Miclas Aristrocrat.

Helena Grühb: ”En bra tävlingsponny måste vara förlåtande”
”Jag har aldrig varit med om att så många hör av sig för att de vill köpa häst som nu. Men de vill ha ridna ponnyer i 12-årsåldern”, säger Helena Grühb. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är på hoppsidan den stora avsättningen för sportponnyer finns.
    – Enligt den senaste statistiken från Ridsportförbundet står hoppningen för runt 75 procent av alla starter. Fördelningen är densamma för både stora hästar och ponnyer. Då kan vi inte uppfostra marknaden. Om hopponnyerna inte finns i Sverige hämtar ryttarna dem utifrån, säger Helena Grühb.

    Hon har ett stort engagemang för sportponnyaveln och följer statistik och resultat från mästerskap noga.
    – När jag gick igenom deltagarna på EM reagerade jag på att många på den nivån har känd härstamning, till skillnad från de ponnyer vi möter på mellannivå som ofta har okänd stam.

    Fakta

    Helena Grühbs bästa tips

    • Sätt höga mål för din avel.
    • Lyssna på erfarna uppfödare, värdera all information kritiskt och följ sedan din egen väg.
    • Satsa på blodslinjer som fungerar. Följ statistik och använd tävlingsmeriterade och högt avkommavärderade hingstar.
    • Låt unghästar växa upp i grupp med lång betessäsong.
    • Var aktiv men saklig i marknadsföringen av din avel.

    Det har blivit vanligare att använda varmblod i sportponnyaveln. Många på EM-nivå i ponnyhoppning har varmblodsinslag. Trots att Helena Grühb själv sysslar med rasavel med ett långsiktigt perspektiv frågar hon retoriskt: Kan vi göra det? Eller ska vi hellre satsa på första-
generationskorsningar? Att fortsätta hämta hem ponnyer utan stam från Irland leder i vilket fall som helst inte till något långsiktigt avelsarbete.

    En sådan förstagenerationskorsning finns bland hennes avelsston: Miclas Courtney Love (e Lipton), som är SM-medaljör och som har vunnit Prins Carl Philips pris. De övriga stona är new forestponnyer.

    Kunskap från Fredriksberg

    Helena Grühb lärde sig mycket om rasen och om de bästa blodslinjerna när hon arbetade på det då framgångsrika stuteriet Fredriksberg. Fredriksbergs stamhingstar Smedhults Cavat, Dennie och Jolly Roger återfinns i stammen på Dimmans-ponnyerna.

    Miclasavtiv
    Helena Grühb har flera avelsston efter den framgångsrika hingsten Miclas Activ.

    Ponnyerna måste vara förlåtande. Ponnytiden är kort och en C-ponny är i genomsnitt två år hos varje ponnyryttare.

    Statistiken – inte minst den som publiceras i Ridsport varje år – visar att det är blodslinjer som är förärvningssäkra inom sporten. Och att satsa på det som bevisligen fungerar är något av Helena Grühbs käpphäst.
    –  ”Alla” rider bättre än jag – men genom att jag har tittat på så mycket ridning, träning och tävling ser jag vad jag vill ha och vet vad som fungerar.

    Ponnyerna måste vara förlåtande

    Talang och kapacitet hos avkomman är självklara mål för en uppfödare av tävlingshästar. Men enligt Helena Grühb räcker det inte.
    – Ponnyerna måste vara förlåtande. Ponnytiden är kort och en C-ponny är i genomsnitt två år hos varje ponnyryttare. Då måste ponnyn ha ett bra temperament.
    – Jag väger in så mycket mer än hoppförmågan – ridbarhet, att ponnyn fungerar med barn, att den äter och dricker när den är borta på meeting och går lätt att lasta i transporten.
    Helst ska ponnyn ha en ”av-och-på-knapp”, säger hon. Med det menar hon att den ska kunna tända till under ryttare, men lika snabbt kunna varva ner och koppla av när den inte arbetar, oavsett omgivning.

    Jag har aldrig varit med om att så många hör av sig för att de vill köpa häst som nu. Men de vill ha ridna ponnyer i 12-årsåldern.

    Helena Grühb har ett stort kontaktnät och brukar låna ut sina påläggskalvar till duktiga ponnyryttare så att de får meritera sig innan de går in i aveln. Det främsta exemplet på det är hennes förra avelshingst Dimmans Eros, som tagit mästerskapsmedaljer med flera olika ryttare. Hon har kvar Eros, som hunnit bli 21 år. Tyvärr fick han problem med fertiliten förra året och det är osäkert om han kommer tillbaka till aveln.

    Dimmanseros
    Moa Nordfjell och Dimmans Eros vid ponny-EM i Malmö 2015. Foto: Lotta Gyllensten

    Ungponnymarknaden är punkterad

    Som de flesta ponnyuppfödare märker Helena Grühb av problemet att det är svårt att få avsättning för ungponnyer, samtidigt som marknaden ropar efter färdiga, erfarna tävlingsponnyer.
    – Jag har aldrig varit med om att så många hör av sig för att de vill köpa häst som nu. Men de vill ha ridna ponnyer i 12-årsåldern. Samtidigt har ungponnymarknaden punkterat. Jag står med två osålda 1-åringar nu. Det hade jag inte gjort för ett par år sedan, säger hon.

    Dimmanselmia
    ”Ponnytiden är kort och en C-ponny är i genomsnitt två år hos varje ponnyryttare. Då måste ponnyn ha ett bra temperament”, säger Helena Grühb. Här ses Helenas elitpremierade sto Dimmans Elmia med fölet Dimmans Europa. Foto: Liselotte Erixon

    Hennes råd till nya stoägare är att satsa på avkommeprövade hingstar.
    – Ska du bara ta ett föl efter ditt sto så kanske du inte ska välja årets vinnare på bruksprovet utan en Elithingst. Det är ju inte bruksprovs-vinnaren du ska ta hem till stallet, utan du ska ha en avkomma. Vi som har varit med ett tag har ett ansvar för att hjälpa dem som är nya att tänka rätt.

    Fakta

    Dimmans Stuteri

    Avelsmål: Ponnyer för hoppning på elitnivå.
    Nuvarande avelshingst: Dimmans Emir (Jolly Roger).
    Nuvarande avelsston: Lady Jane (e Kantje’s Ronaldo, prem Elit, mor till Miclas Aristocrat som tog EM-silver i lag).
    Hembys Lotus (e Miclas Activ, mor till SM- och NM-medaljören Hembys Ronaldo).
    Miclas Courtney Love (RP e Lipton, SM-brons, segrat Prins Carl Philips pris).
    Miclas Agatha Christie (Miclas Activ, plac nat LA).
    Nyinköpta Miclas Claudia Schiffer (e Miclas Activ, är placerad i Msv A).

    Största uppfödarframgångarDimmans Eros, EM-brons i lag I fälttävlan, NM-guld I hoppning.
    Dimmans Elmia, Elit och mor till fem godkända hingstar.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden