Hoppning
21 augusti 2016 21:01

Helenas åttonde SM-guld

Helena Persson är mesta mästaren och utökade sin samling SM-guld till åtta, när hon med Bonzai H vann söndagens SM-final på Sundbyholm.

Helenas åttonde SM-guld
Helena Persson och Bonzai H vann årets SM i hoppning.

Med ett nedslag på mittenhindret i trekombinationen öppnade Helena dörren för Jacob Hellström, som hade råd med en rivning och ändå vinna guldet.
– Jag blev väldigt bekymrad när vi rev i kombinationen och tänkte att nu måste vi åtminstone hålla tiden så det inte blir tidsfel också. Jag vågade inte riktigt tro på guld efter vår rivning och är givetvis jätteglad att det höll, berättade Helena.

Det blev en nervös väntan för Helena som kunde följa Jacobs väg över finalens 1,55-hinder. Han var felfri fram till det näst sista, där Happy Day Ter Putte petade ner fyra fel i sanden. Det skulle ändå räcka till guld om inte…. Det sista hindret klarades men klockan gick och visade på ett tidsfel och guldet blev till silver.
– Jag är sjukt besviken och trodde att jag var hemma. Att jag skulle missa tiden och dra på oss ett tidsfel var jag aldrig orolig för men så blev det tyvärr. Jag säger som Peder efter OS-silvret att jag är glad men inte nöjd, kommenterade Jacob.

Helena var redan tidigare störst i landet med sina sju guld. Nu blev det ytterligare ett, när Bonzai H (SWB val f -00 e Baloubet du Rouet-Caletto II, uppf Stuteri H, Bengt o Anita Johansson) gick årets SM med bara ett nedslag i protokollet.

Bronsmedaljen vanns av Daniel Zetterman med Acapulco Z, som också hade fyra fel i finalen men var lite högre belastad än övriga medaljörer efter de två tidigare SM-klasserna.

Finalen blev en kraftmätning som endast fick en felfri på hinder. Det var Emma Kåbring som med Thelma höll nollan, bortsett från ett fel för tiden, och lyfte från 19:e till nionde plats i mästerskapet.

Resultat

Helena Perssons tidigare SM-guld
2009 Chamonix H
2007 Clark
2001 Classic H
2001 Classic H
1993 Verona
1993 Verona
1992 Verona

Jörgen Ottosson/Ulrika Fåhraeus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden