Veterinärt
21 december 2021 20:30
Ridsportplus

Hemlig testhäst provade ljusboxen

LjusboxenRidsport lät en häst med väl känd hälsostatus, ägd av en veterinär, testa en undersökning i Equusir Best-Box. Så här gick det.

Hemlig testhäst provade ljusboxen
Ylva Rubin fick uppdraget att åka och testa lådan ”under cover”. Foto: Mickael Tannus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport ville testa hur ljusboxen fungerar utan att tala om det för företaget bakom.

  Därför skickade vi den 1 november en 16-årig varmblodig tävlingshäst, ägd av veterinären Ylva Rubin, Långås, till Asmundtorp där Best-Box tog emot kunder. Hästen tillhör det tjugotal hästar som familjens tävlingsteam har.
  – Det är en häst som har tävlat mycket och som vi känner väl, berättar Ylva Rubin.
  – Han är väldigt receptiv för laserbehandling, som vår fysioterapeut brukar använda på honom, så han kändes som en lämplig kandidat.

  Informerade inte om bakgrunden

  Ylvarubin
  Ylva Rubin Foto: Annika Karlbom

  Ylva Rubin åkte med hästen till den specialbyggda ljusboxen och lät undersöka den, utan att informera om hästens bakgrund eller att hon själv är veterinär. Vid den inledande kontakten, upplystes hon om att bästa resultat skulle uppnås om hästen kunde bioenergimätas tre dagar i sträck, men vi valde att enbart testa ett ljusboxbesök.

  Först fick Ylva Rubin skriva under ett papper på att hästen ställdes i ljusboxen på egen risk och att hon som hästägare stod för allt ansvar kring detta, även om hästen skulle ha sönder något inne i boxen.
  – Undersökningen inleddes med att han fick stå i den infraröda värmestrålningen. Det är en häst som är frusen av sig och han verkade uppleva det som väldigt behagligt att stå i värmen i boxen.

  Svagt område upptäcktes

  Img_8852
  Med sig hade Ylva en av familjens tävlingshästar med väl känd hälsostatus. Foto: Mickael Tannus

  Därefter fick de olika ljusfrekvenserna ”skanna av” hästen och då upptäcktes ett svagt område i länd och korsrygg, som enligt Best-Box-representanten Kristina Sjöblom Andreasson skulle behöva åtgärdas.
  – Det stämmer väl, det är en känd åkomma som vår fysioterapeut brukar jobba med. Men ljusboxen upptäckte däremot inte alls att han relativt nyligen blivit sparkad och hade ett litet hematom på lateralsidan av skanken vänster bak. Han var faktiskt lite halt på grund av detta också. Om boxen hade fungerat som det sägs i marknadsföringen borde det klart och tydligt ha framgått av skanningen att han hade en skada där.

  Ylva Rubin anser som övriga veterinärer Ridsport talat med att den effekt Best-Box  kan ha kommer av värmen från lamporna.
  – Den verkar lite som en torr-bastu, en gammal stel kropp kan säkert må bra av att stå i den. Det är inte något negativt med ljus och värme, särskilt inte under höst och vinter, och jag tror inte det är skadligt för hästarna. Men det är svårt att se ett reellt område där det fyller en funktion – det hade varit mer kostnadseffektivt att anlita min fysioterapeut direkt*, varför då ha denna mellanstation?

  Viktigt att vara källkritisk

  Img_8850
  För dagen var hästen också lite halt på grund av en blodutgjutning på skanken, en skada som boxens dataanalys inte upptäckte. Foto: Mickael Tannus

  Ylva Rubin understryker att det i dagens täta informationsflöde är viktigare än någonsin att vara källkritisk.
  – Det är lätt att bli förledd av något som är så tjusigt och väl förpackat som ljusboxen är. Men om jag skulle välja att använda den skulle jag först vilja veta vad är det vi mäter? Vilka värden ska hästen normalt ha? Vilken effekt kan man förvänta sig?

  Enligt Equusir ska ljusterapin helst göras i tre till fem dagar efter varandra för att ge effekt. I slutrapporten anges om hästen eventuellt behöver behandlas av veterinär, sadelinpassare eller annan yrkesgrupp. Då har hästägaren redan lagt ut mellan 3000 och 5000 kronor.
  – Det vore bättre att lägga de pengarna på en noggrann veterinärgenomgång i stället, säger Ylva Rubin.

  Fotnot: *Detta kan Ylva Rubin göra som själv är veterinär, den vanliga hästägaren ska när hästen är ryggöm anlita veterinär som första instans för att hitta grundorsaken.

  Fakta

  ”Tyskland hundra år efter Sverige”

  Marcus-hansson--portratt
  Marcus Hansson

  I tysktalande länder är alternativa behandlingsmetoder ganska accepterade. Enligt vetenskapsjournalisten Marcus Hansson beror det på att de ligger långt efter Sverige vad gäller evidensbaserad medicin.

  I de tysktalande länderna är homeopati och annan alternativ medicin betydligt mer accepterat än i Sverige.
   – Det finns en stark tradition av att använda alternativ medicin, det är djupt rotat eftersom både homeopatins och antroposofins grundare kommer härifrån, berättar frilansjournalisten Marcus Hansson i radioprogrammet ”Bota mig!” där alternativa behandlingsmetoder kartlades.

  Han arbetar mycket för Vetenskapsradion i P1, och är baserad i Hamburg sedan 2004.
  – Det går att köpa homeopatmedicin på apotek och de förskrivs av läkare (även av veterinärer, reds anm). I diskussioner här landar man alltid i att folk tycker att de är bra, oavsett hur många studier det finns som visar att det inte fungerar, utöver placebo.

  På frågan om de har kommit längre i Tyskland och Österrike svarar Marcus Hansson:
  – Jag kan i stället uttrycka det som att de ligger ett par hundra år efter Sverige ifråga om evidensbaserad medicin.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden