Veterinärt
22 december 2021 19:30
Ridsportplus

OS-ryttare främsta reklampelaren

LjusboxenFöretaget Equusir Best-Box mest kända reklampelare är OS-ryttaren Niklas Lindbäck, som ofta ställer sina hästar i boxen inför stora tävlingar.

OS-ryttare främsta reklampelaren
Niklas Lindbäck använder Equusir Best-Box. Foto: Mickael Tannus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck har i nära samarbete med Equusir använt ljusboxen regelbundet i drygt tre år nu, cirka en gång i månaden, till sina hästar.

Han förekommer på videofilmer och i text på företagets hemsida där han talar sig varm för boxens positiva hälsoeffekter. På frågan om han är sponsrad av Equusir Best-Box eller slipper betala för behandlingarna svarar Kristina Sjöblom Andreasson att Niklas, som alla andra fasta kunder, har rabatt på behandlingarna.

Var skeptisk i början

Både till Ridsport och på företagets hemsida vittnar Niklas Lindbäck om att Best-Box ställt diagnos på honom själv – och gjort honom frisk.
– Jag var väldigt skeptisk i början och vet fortfarande inte hur det fungerar, men det gör ingen skada i alla fall. Jag tycker det är gynnsamt för hästarna, särskilt de som är spända och stressade. Focus (Filiocus, reds anm) brukar bli lugn, avslappnad och mjuk i kroppen. Han är piggare efteråt, säger Niklas Lindbäck om boxen.

Han försöker också planera in så att hästarna kan stå i boxen före en stor tävling.
– Då har jag möjlighet att kolla upp något som kanske är i olag; om det visar sig att det finns en obalans som gör att jag ska ändra träningen.
– Detta utesluter inte annan noggrann koll från både mig och hästskötaren och genomgång av veterinär. Det är ju ändå jag och hästskötaren som känner hästen bäst. Men ibland kan jag få en hint om att det är något litet som bör kontrolleras.

3z3a0074
Ljusboxen ser ut som en ombyggd hästtransport, försedd med invändiga lampor som växlar i färg under ljusterapin. Foto: Mickael Tannus
3z3a9725
OS-ryttaren Niklas Lindbäck använder den regelbundet till sina hästar. Foto: Mickael Tannus

Fakta

Den forskning som finns

På uppdrag av tillverkaren Equusir har två österrikiska veterinärer undersökt ljusboxen.

  • Enligt Equusir har veterinärerna visat att hästar blir avstressade av att stå i boxen och att mjölksyra (laktatvärdena) och CK-värden (muskelenzym) påverkades positivt på galopphästar i hård träning.
  • I undersökningarna görs dock inga jämförelser med andra metoder och de är inte granskade och publicerade i någon vetenskaplig tidskrift.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden