Hoppning, Nyheter
10 april 2018 18:37

Henrik von Eckermann: ”Jag känner ro nu”

VärldscupfinalRidsport träffade en lite trött och taggad Henrik von Eckermann som anlände till Paris sent måndagkväll. Nu rider han sin första final med mer lugn i kroppen.

Henrik von Eckermann: ”Jag känner ro nu”
Henrik Von Eckermann och Toveks Mary Lou är ett superekipage, nu med arbetsro. Foto: Kim C Lundin

I den stora Paris-metropolen ligger AccorHotels Arena just invid Seine i området Bercy. Stallarna ligger fint ute i anslutning till Parc de Bercy, ute är det grönt på träden. Henrik von Eckermann har precis deltagit i ryttarnas informationsmöte tillsammans med de andra världscupfinalisterna och passerat kantinen. I korridorerna under den stora arenan kommer han med kompisarna och konkurrenterna Markus Ehning och Daniel Deusser med flera. Det är lugnt ännu, alla ryttare har få hästar med sig och lite att göra.

Du har med dig Flotte Deerne hit?
– Ja det känns skönt att ha någon mer att fokusera på, jag kan tycka att det blir för långsamt här med bara en häst, att bara sitta och titta är inte min grej.

Det är en stor skillnad mellan denna finalen och den förra, den stavas Toveks Mary Lou. Hur känns det nu när det sjunkit in lite?
– Det är absolut den bästa presenten någon kunde ge mig. Det är fantastiskt att få den möjligheten. Det känns annorlunda i år för tidigare år har jag varit så fixerad vid att prestera här och nu för jag har alltid varit orolig för att hon skulle säljas och att jag inte skulle få fler chanser. Det låter kanske dumt men det var både viktigt att prestera bra och samtidigt blev risken för en försäljning allt större, så det kändes kluvet. Nästa världscupfinal kanske inte ens fanns på horisonten.
– Nu vill jag fortfarande prestera här och nu, absolut, men jag vet samtidigt att det kommer fler chanser. Det ger en annan ro självklart. Går det riktigt bra nu så är det bara bra, arbetsro och långsiktig planering är möjligt.

Är VM i Tryon ditt största mål i år?
– Nej VM är långt bort, nu gäller den här finalen och den är viktigast. Det är så långt till VM att man vet inte alls vad som kan hända med hästar, även om de är på topp nu så är det inte säkert med något.

Hur funkar arenan och omgivningen för er ryttare och era hästar?
– Stallarna är utomhus för det är bra, det ger hästarna mycket bättre luft och det fungerar helt ok så länge det inte blir storm. Det kommer hela tiden nya events och arenor så det spelar ingen roll för oss. Jag gillar den här arenan, den är stor och fin, positivt totalt sett.

Mary Lou
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou gjorde ett enkelt uppmjukningspass i arenan. Foto: Kim C Lundin

Har du erfarenhet av spanske banbyggaren Santiago Varela Ullastres banor sedan tidigare?
– Normalt sett är jag en stor fan till honom, han bygger alltid Nations Cup finalen i Barcelona och en del annat. Han brukar göra banor med rejäl hoppning, väldigt fair mot hästarna och harmoniskt byggt. Det passar både mig och Mary Lou bra.

Ni är väldigt snabba du och Mary Lou, hur tänker du inför den första tidshoppningen?
– Vi är snabba när banan passar oss och banan är ritad så att jag kan använda hennes galopp. Hon har en stor galopp, är snabb över hindren men är det mycket svängar så är vi inte riktigt så snabba. Min förhoppning är att det blir en bana där det kan flyta på lite och inte för mycket krångel och krokar. Önskebanan har distanser mer framåt är tillbaka och där vi får flyt. Jag skulle vilja ligga etta-tvåa som förra året efter första klassen. En sak är säker, man måste vara med uppe bland topp-tio för att ha en chans.
– Världscupfinalen är helt annorlunda än till exempel EM där trean Harrie Smolders kunde komma igen efter en bottenstart, där finns två nationshoppningar som sållar ut rejält. Här har du inte en chans om du inte är med efter första klassen.

Vem tycker du är favorit till seger i år?
– Marcus Ehning utan tvekan, hans häst är i superform och själv är han sugen på en fjärde titel. Han vet precis hur det här går till så han är min största favorit. Jag får ett och annat tips från honom, vi hjälper varandra men när det är dags för ritten på banan då är det konkurrens som gäller.

Toveks May Lou (Westf sto f -06 e Montendro-Portland, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Skandinaviska AB)
Henrik Von EckermannMary Lou 194Arkivbild från kvalsegern i Göteborg.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-