Fälttävlan
1 augusti 2014 16:23
Ridsportplus

Hilton har laddat om

Englandsbaserade Anna Hilton red sitt första VM samma år som dagens stjärnor Frida Andersén och Ludwig Svennerstål föddes. Efter toppar och dalar i karriären är 51-åringen aktuell för VM igen.

Hilton har laddat om
Anna Hilton red sitt första internationella mästerskap för 30 år sedan. Nu är hon aktuell för den svenska VM-truppen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna Hilton trodde att hon var borta från den svenska VM-diskussionen och hade gjort sin egen tävlingsplan för året. Men det var innan förbundskapten Staffan Lidbeck ringde för två veckor sedan och bjöd in henne till veckans precamp.
– Jag bestämde mig snabbt för att åka till Sverige för att vara med på precampen och tävla i Malmö. Och det har varit jättekul även om jag har lite ont här och där efter att vi spelade brännboll, säger hon och skrattar. 

När det ena efter det andra tilltänkta svenska VM-ekipaget trillade  ifrån öppnades dörren för en av Sveries mest rutinerade fälttävlansryttare. Hon tog EM-guld i lag 1993 med Mr Punch och EM-silver i lag med Home Run II 1997. Hon red VM i Stockholm 1990 och OS i Barcelona 1992. 

– Det är jättekul att vara här, säger fälttävlansryttaren och ser sig om på tävlingsplatsen i Malmö.
Som baserad i England blir turerna med häst hem till Sverige inte så många. Det är åtta år sedan hon tävlade på Ribersborg, då kom hon sexa i världscupfinalen tillsammans med Mr Dalby. Efter det har hon haft några dippar och sticker inte under stol med att hon har blivit besviken på många olika saker under sin karriär. 
– Men nu har jag bestämt mig för att fortsätta att göra det här för min egen skull och för att jag tycker det är roligt, säger hon. 

Hon har bott i England sedan slutet av 1980-talet. Nu är hon fast förankrad i den brittiska myllan tio mil söder om London. Där bor hon på en gård med sin man och sina två döttrar, tolv och 15 år gamla. På gården finns också ett 20-tal hästar.
– Jag har egen verksamhet med hästar. På senare år har det blivit mer och mer träningar, säger hon och avslöjar också att hon numera springer en hel del och bland annat har genomfört London maraton på 4 timmar och 20 minuter.

Stallets stjärnor, Spring Sensation och Matrix W, är med till Malmö för att tävla. Det är SWB-valacken Matrix W (f 2002 e May Sherif-Mowgli 637 uppf Lotta Wallin) som är VM-aktuell. Det är ingen hemlighet att kampen om den sjätte svenska biljetten till VM i Frankrike står mellan henne och Viktoria Carlerbäck med Volt af Källstorp. Båda två rider i det svenska laget i Nations Cup på Ribersborg. 

Anna Hilton har haft Matrix sedan han var fyra. Det har varit en lång resa med den egensinnige och tittige valackan.
– Det är en av de svåraste hästar jag har haft. Allt har varit en kamp med honom. Först var det hinder, sedan var det publiken och sedan något annat. Och jag tror aldrig att jag har trillat av en häst så många gånger som jag har trillat av honom, säger hon.  

Matrix W har aldrig varit på Ribersborg förut. Banan, som ligger precis intill havet, brukar inte passa tittiga hästar. Men han har samlat på sig en hel del rutin på senare år. 
– Jag ska göra mitt allra bästa här, säger Anna Hilton.
– Räcker det inte till VM får jag gå tillbaka till min ursprungliga plan. Då blir det Burghley i höst i stället. 

Läs mer om tävlingarna på Ribersborg här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden