Avelsnyheter, Dressyr
7 februari 2022 19:15
Ridsportplus

Hilus MHB hos Charlotte Dujardin: ”Nu är det upp till hästen”

StjärnaSom unghäst höll han sig väl framme och deltog i det mesta, vilket la grunden till att Hilus MHB idag ridits av några av världens bästa dressyrryttare. Nyligen gjorde SWB-valacken sin första start med Charlotte Dujardin och nu hoppas uppfödaren Madeleine Karlsson att Hilus tar chansen att skina.

Hilus MHB hos Charlotte Dujardin: ”Nu är det upp till hästen”
Hilus MHB och Mikaela Alderin i Scandinavium 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hilus_fol
    Hilus MHB, en vecka gammal. Foto: Privat

    Hilus MHB (SWB val f -12, e Johnson-Don Primero, uppf Madeleine Karlsson & Fredric Spång) föddes 2012 hos Madeleine Karlsson och Fredric Spång, på den tiden rätt oerfarna som uppfödare – hingstfölet var nummer tre i ordningen för paret.
    – Vi hade ett föl 2010 och ett föl 2011, sedan kom Hilus – han är det första dressyrfölet vi födde upp.

    Direkt satte paret höga mål med sin avel, men framgångarna med Hilus har ändå överraskat dem.
    – Det är klart att man inte räknade med att det skulle gå så här pass bra så här tidigt. Har man avelsmål där man ser målet först när uppfödningarna är åtta-tio år så är det lång tid att vänta, det är mycket tålamod och mycket som ska klaffa på vägen, konstaterar hon.

    Madeleine och Fredric har hela tiden tagit hjälp av erfarna vänner.
    – Vi har nära vänner i Holland som fungerar som bollplank och mentorer till oss, vi diskuterar alltid våra hingstval tillsammans. Ett av våra ston kommer dessutom ur deras linje, så de har stor insyn i vår avel.

    ”Jätteful som fölunge”

    Hilus mamma Lietske (-93, e Don Primero) hade tävlat större delen av sitt liv när hon sattes i avel som 16-åring 2009. Hilus kom som avkomma nummer två.
    – Vi tyckte han var jätteful typmässigt som fölunge, inte alls vad vi hade tänkt oss, säger Madeleine med ett skratt.

    Hilus-3-mdr
    Hilus MHB, tre månader gammal. Foto: Privat

    Men den brune valacken visade tidigt styrka och bärighet, och enligt sin uppfödare har han alltid haft en lätthet för samling.
    – Han är inte den snyggaste hästen men han har en oerhörd ridbarhet. Alla som ridit honom älskar honom, han har så mycket energi – han är lite het ibland, men han vill alltid arbeta.

    Efter att Karin Winge ridit in Hilus gick tyglarna över till Mikaela Alderin när valacken var fyra år. Det blev starter i alla unghästchampionat, som Breeders och Falsterbo, och som 6-åring gick Hilus Gothenburg Horse Show och unghäst-VM.

    När förstod ni hur bra Hilus var?
    – Det var nog egentligen när Karin satt upp på honom som 3-åring. Då tittade jag och Fredric på varandra – vi hade gåshud på armarna – och sa, ”det här är något extra”. Vi förstod att det här måste vi förvalta väl, berättar Madeleine.

    Hilus-kvalite
    Hilus visades på kvalitetsbedömning som 4-åring, med 9-9 på trav och galopp. Foto: Privat

    Hemma i stallet finns Lietskes fjärde och sista avkomma, stoet Kardia MHB (e Ferdeaux) född 2015, i avel. Och hingstvalen går igen – Kardias första föl kom förra året, Ranexa MHB, som precis som Hilus är efter Johnson.

    – Vi tar max tre föl per år, vi vill bedriva avel i liten skala men med väldigt hög kvalité, så att vi hinner förvalta de avkommor vi får och ta kloka beslut om vilka man ska sälja och vilka man ska satsa vidare på. Vi samarbetar med olika ryttare, men målsättningen är den internationella eliten.

    Från unghäst-VM till Helgstrand

    Efter starten på unghäst-VM 2018 inleddes ett samarbete med Andreas Helgstrand, som tog hem valacken efter mästerskapet. Där hann Hilus stå i ett par månader innan brittiska Annabella Pidgley slog till och försäljningen var ett faktum. Pidgley samarbetar med och tränar för danska Cathrine Dufour, så Hilus spenderade därefter ett och ett halvt år hos den nuvarande världstrean innan han åkte över till sin ägare i Storbritannien.

    Med Dufour blev det ett fåtal starter med tre segrar som resultat, i klasser upp till St George under 2020. Annabella Pidgley tog över tyglarna när hon lämnade ponnystadiet och red Hilus som junior under 2021.

    Men nu är valacken, som hunnit bli tio år, hos ännu en världsryttare – dressyrdrottningen Charlotte Dujardin har Hilus i träning. Pidgley tog nyligen över Dujardins OS-häst Gio, och kanske kan Dujardin nu utbilda ännu en Grand Prix-häst till den unga brittiskan.
    – Charlotte har inga hästar i sitt stall som hon inte själv gillar, så det känns som en stor fjäder i hatten för oss att det blev ett sådant samarbete, menar Madeleine.

    Hilus_mikaela_fhs2018
    Hilus MHB i Falsterbo 2018 med Mikaela Alderin. Foto: Privat

    Vinst direkt

    Med världstvåan Dujardin i sadeln blev det vinst direkt när ekipaget gjorde gemensam debut på tävlingsbanan förra helgen. I en nationell St George i Hartbury blev det en överlägsen seger på över 80 procent.
    – Han har gått spikrakt hela vägen, hästen har själv tagit sig fram tack vare fin matchning av ryttarna som ridit honom, konstaterar hans uppfödare.

    Nu väntar vidareutbildning för Hilus, i händerna på en av världens skickligaste ryttare.
    – Ja nu hoppas vi att han når högsta nivå, att han tar sig till Grand Prix. Det hade varit fantastiskt roligt. Han har lätt för det svåra, och bättre guidning kan han inte få.

    Det är alltid en risk att ha så värdefulla hästar hemma.

    På frågan om Madeleine Karlsson saknar att ha Hilus i stallet är svaret dubbelt.
    – Han har varit hemma på gården mycket, så det är klart att man saknar honom. Men det är alltid en risk att ha så värdefulla hästar hemma. Hade han inte gått från klarhet till klarhet och fått sådan chanser hos professionella ryttare, så är det klart att det hade varit jobbigt att inte kunna styra hans utveckling när man ser att han är så pass bra, säger hon och fortsätter:

    – Vi sa det jag och Fredric, nu när han åkte till Charlotte, att nu är det upp till hästen. Nu har han alla förutsättningar att nå hela vägen, så nu är det upp till honom. Så vi håller tummarna för att han håller sig frisk, och att han får vara kvar där.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden