Avelsnyheter
13 mars 13:30
Ridsportplus

Hingstbloggen: BWP klara med sin selektering

BWP:s premieringBWP, belgiskt varmblod, är nu klara med sin hingstselektering efter helgens tredje och sista fas. Avelsexperten Lena Zeiloth delar med sig av vad som hänt under avslutningen.

Hingstbloggen: BWP klara med sin selektering
Svenskägda Kathmandu ES Z fick pris som delad champion bland 4-åringarna. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den tredje och sista fasen av BWP:s hingstselektion 2023 har avhållits i Azelhof Lier 9-11 mars, och resulterade i 17 nygodkända 3-åringar, åtta 4-åringar och en 5-årig hopphingst. Dressyren är, som jag tidigare skrivit om, en mycket liten del i BWP – i år godkändes tre 3-åriga och en 4-årig dressyrhingst.

Torsdagen startade med exteriörbedömning på både hårt och mjukt underlag av de 4-åriga och äldre hingstarna som går in direkt i fas III, och ej behövde visas upp i andra fasen på premieringen i januari.

De yngre av dessa 4-8-åringar måste göra ridprov med egen ryttare och testryttare, precis som 3-åringarna.

Efter lunch visades först 3-åriga dressyrhingstar med egen ryttare, och därefter byggde man upp några inramade linjer som hoppades av alla 3-8 åriga hingstar med egen ryttare. I år fick alla hingstar efter denna visning med egen ryttare grönt ljus för att fortsätta till dag två.

Under fredagen testreds samtliga unga hingstar i markarbete av två olika testryttare. På eftermiddagen reds dressyrhästarna igen av egen ryttare och man tillkännagav vilka som blivit godkända senare på kvällen, när det var dags för dressyrgala.

På lördagen reds de unga hopphingstarna återigen av egen ryttare, denna gång på en enkel inbjudande bana med sex hinder, som man rider två gånger. För de äldre hingstarna höjer man svårighetsgraden och lägger till fler hinder utifrån ålder.

Nedan ett klipp med Urano v/d Posterie under sista dagens hoppning med egen ryttare.

BWP:s segerhingst i hoppning blev en av mina favoriter från premieringen i januari, Ultra Star JM (e Erimitage Kalone) med Calvaro som morfar, i tredje led ligger ännu en favorit, nämligen Heartbreaker.

Ultra Star är en välutvecklad cool kille på 174 centimeter med stort kapacitet och fin överblick. Han ägs av hingsthållaren van Dijck, som även äger den nioårige fadern Eremitage Kalone (e Catoki) som tävlar framgångsrikt upp på 4* 150-nivå med unga belgiska stjärnskottet Gilles Thomas.

Förste reservsegrare blev Up van’t Paradijs (e Vigo-sonen O’Neill van’t Eingenlo), morfar till Up är Hunters Scendro följt av Elvis ter Putte i tredje led. Under löshoppningen på premieringen i januari i år var denna hingst ganska stökig och svårpåverkad, men visade ändå prov på fin hoppförmåga. Därför var det nu väldigt intressant att se hur mycket tryggare och mer påverkbar han blev under ryttare.

Andre reservsegrare blev Unikum vd Donkhoeve efter Cashpaid J&F (e Casall) med Tangelo van de Zuuthoeve som morfar och i tredje led ligger Diamant de Semilly. Även Unikum var lite vild i löshoppningen i januari och hoppade studs flera gånger och jag var inte imponerad av honom då. Men nu var det en helt annan häst under ryttare, vilket styrker min känsla av att löshoppning ofta är väldigt chansartat och därmed ett ganska trubbigt urvalsinstrument.

På lördagen avreds även finalen i Lannoo Belgian Hengsten Competetie, dit de bästa hingstarna från årets tidigare omgångar kvalificerat sig.

I Belgien är det alltid packat med folk på hingsttävlingarna och hoppuppfödarna har superkoll på hur hingstar levererar – de använder i princip uteslutande de hingstar som visar bra sportresultat

Likaplacerade segrare och felfria rakt igenom bland 4-åringarna var 15 hingstar, bland andra Kathmandu ES Z (e Kashmir van Shutterhof-Kannan), som ägs av Eklunda Stuteri och MJ Horses.

Se Kathmandu ES runda från 4-årsfinalen här nedan:

5-årsfinalen vanns av snabbe El Barone-sonen El Cid, som därmed blev totalsegrare eftersom tidigare omgångar för femåringarna inte gått mot klockan.

6-årsfinalen vanns av Riesling van de Gaathoeve efter nyligen bortgångne svårklasshingsten Iron Man van de Pardenborre, tätt följd av snabba och scoopiga Rockit K van Kattenheye (e Cornet Obolensky) som gjort toppresultat i alla omgångar och därmed även blev totalsegrare i hela hingstserien på samma poäng som Chastain MS.

7-årsfinalen vanns av Commander Bond (e Corrado I) och totalsegrare i serien blev Constantino van’t Ravennest (e Cornet Obolensky).

Övriga godkända 3-åringar

Ube vd Bisschop e Comme di Api vd Hazienda Z
Uranus van ’t Zorgvliet e Emerald van’t Ruytrshof
Urbanus van d’Abelendreef e Grandorado TN
Urano v/d Posterie e Kafka vd Heffinck (med Sverige-bekante Cooper vd Heffinck som morfar)
Unicum-H e President
Unforgettable JW VDM e Quartoon de Muze
Boston ter Doorne e By Cera D’ick
Cayvado e Cavirio
Don Julio de regor T40 Z e Diamant de Semilly
Excelsior Optimus e Erimitage Kalone
High5Louise DM Z e Hardrock Z
Lesotho Z e Le Blue Diamond van’t Ruyteshof
Quel Honneur VH Distelhof Z e Qlassic Bois Margot
Celangelo Z e Cornet Obolensky

Godkända 4-åringar

Twillight Sparkle van het Schaeck e Cascadello
Tcicero van Scherpen Donner e Cicero Z
Tabasco 111 & Toronto M, båda efter Lövsta-ägda El Barone
True Color van’t Ruytershof e Mosito van het Hellehof
Triomf van‘t Roth e Vigo d’Arsoulles
Jacaret e Big Star
Nabeau e Nixon van’t Meulenhof
Catch me if You Can e Cornet Obolensky

Godkända 5-åringar

Vivace Z e Vivaldi du Seigneur

Godkända 3-åriga dressyrhingstar

Urianto van den Dries e Escamillo
Santiago de Chili e Special Agent Amour
Jefferson ABN e Janeiro Platinum

Godkänd 4-årig dressyrhingst

Obsession e Dream Boy

/Lena Zeiloth

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden