Blogg
12 mars 08:36
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Bygget kokade av testosteron”

Dansk varmblod"Äntligen äntligen äntligen tillbaka i Herning för att njuta av hingstar i olika åldrar, årgångsfinaler för 5-åringar samt en oändlig mässa o mycket annat." Hingstbloggen med Lena Nyström är tillbaka med rapporter från den pågående hingstekåringen i Danmark. Häng med från början.

Hingstbloggen: ”Bygget kokade av testosteron”
Hingsten Feinsten visar upp sig i Herning. Foto: Pernllla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jag o min livvakt i form av en duktig terrier anlände redan i onsdags o vi kan båda skriva under på att det inte var mycket action där, det kändes väldigt ödsligt. Vi var nere i stallet en stund o hela bygget kokade av testosteron när det vällde in hingstar i olika åldrar. På kvällen lyckades vi se den sannolika vinnaren av Championatet, den store fuxiga väldigt välgående Gandhi SS (Grand Galaxy Win-Florencio) från Helgstrand Dressage. Där fanns många andra fina hästar, nivån är hög, men denna stack verkligen ut i såväl trav som galopp.

På onsdagen var det dags för de riktiga grabbarna att mönstras på på underlag o slående är hur oerhört många snygga individer som kom till start. Petiga klubben vägde för- o nackdelar o fram till fredagens lösgalopp låg många röster på Sir Donnerhall-sonen Straight Horse Sun King som kandidat till favorittiteln. Mamman är ingen mindre än Helen Langehanenbergs Ascenzione, helsyster till Sezuan. Såväl vid mönstringen på fast underlag som vid longeringen briljerade hingsten med fantastiska bakben o en fin front i såväl trav som galopp.Skritten är av det kortare slaget. I lösgaloppen blev den flack o bara skenade runt o dess aktier försämrades drastiskt. Den har för mig en väldigt tilltalande mankhöjd, 166 cm.

Övriga 3-åringar som tilltalade mig var i katalogordning:

Nr 40 Dresscode Black Holst, en 171 cm stor väldigt vacker son till Desperado-Uno Don Diablo. Hingsten har tre goda gångarter med en något svagare trav än övriga två.

Nr 46 Blue Hors Fein Star e. Farell-Bona’parte är en ganska brötig herre på 171 med stor långsam trav o en härlig galopp, han ger ett mäktigt o maskulint intryck med sin grova hals. Skritten är av det kortare slaget.Nr 48 Straight Horse Forza Farell e. Farell-Jazz, ur Zoniks o Santianos möderne. Detta är en 173 cm stor herre, som skrittar helt ok, travar välbalanserat med väl undersatta bakben o lätt front, medan han bär fint på sina bakben i galoppen men hade kunnat vara lite mer uppe med sin front vid longeringen. Under lösgaloppen blev han tyvärr väldigt platt.

En Franklin-avkomma är oxå med på min lista, nr 53 ue. Quaterback, namnet är Frankie o denne gosse är 167 cm hög. Han är enormt lik sin farfar Ampère, när han var ung, bla med ett bakställ värdigt en utställnings-schäfer. Han skrittar riktigt bra, har en härlig trav med fin front o ”slutna” bakben samt en lite enklare galopp.

Nr 56 Fifty-Fifty e. Fürst Toto-Royal Classic, den 168 cm stora fuxiga hingsten som jag förälskade mig i redan i Vechta i vintras. Han är inte världens mest långlinjerade man men oerhört stark o korrekt med tre, för mig, oerhört funktionella gångarter. Korrekt utan att vara extrem! Fortfarande en riktigt riktigt stor favorit!

Nr 60 Åtoftens Jovani e. Jovian- Benetton Dream är en mjuk o rörlig hingst, vilken verkar ha ett fantastiskt psyke. Den 173 cm stora grabben har en kort skritt, en fin trav med reaktiva bakben o lätt front samt en riktigt fin galopp.

Francetto-0279
Francetto i longeringsmomentet.

Ännu en med kort skritt är nr. 64, Borbjergs King, som är en långlinjerad fuxig kille, vilken påminner väldigt om sin fader Knock-Out. På mödernet finns De Noir-Michellino. Det är en rörlig hingst vars galopp håller hög kvalitet.

Value, nr 71, e. Valverde-Floriscount, tilltalade mig redan i Vechta i höstas. Det är en högställd vacker 172 cm hög häst med en enormt vacker front. Galoppen är underbar o verkar reglerbar o välbalanserad, medan traven är med härliga knän o en god mekanik även bakifrån. Skritten är kort.

De båda Vitalis-sönerna blir lite stilla i sina ryggar, medan deras benteknik är väldigt funktionell o man får nog bara avvakta o se hur de utvecklas under ryttare.

Sista häst ut, den lille mörkfuxen Opoque, vilken blev premierad för inte så länge sedan i KWPN, var för mig en alldeles sällsynt charmig 167 cm stor väldigt holländsk kvalitetshäst, fast med bra skritt. Han är kort i linjerna o för dagen faktiskt lite tjock, men oj vad han kan röra på sig, jag älskar elasticiteten o mjukheten. Dessutom verkar han vara så oerhört gullig o vänlig!

Jag återkommer efter helgen med rapport om de lite äldre hingstarna som får möjlighet att visa upp sig under sadel vid ett flertal tillfällen.

Ställ gärna frågor om det är något ni undrar över så ska jag försöka besvara dem efter bästa förmåga!

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden