Avelsnyheter
11 mars 05:52
Ridsportplus

Hingstbloggen dressyr: ”Mindre flashiga bakben”

Premiering HerningHingstpremieringarna i Herning i Danmark är i full gång och i Hingstbloggen gångarter/hoppning kommer du denna vecka att kunna följa avelsexperterna Lena Nyströms (gångarter) och Lena Zeiloths (hoppning) betraktelser och reflektioner på andra sidan sundet. Nu är det dags för dressyr.

Hingstbloggen dressyr: ”Mindre flashiga bakben”
Bästa hästen under ryttare enligt Hingstbloggens Lena Nyström var Proud James. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Så är jag på plats i ett förhållandevis tomt Messecenter Herning o har tittat på unga hingstar, både vid hand o under ryttare. Hingstarna är födda 2020 med få undantag o det som är annorlunda i år är att DV inlett sin hingstpremiering med ett frivilligt prov under ryttare för hingstarna för att de ska kunna få verka i avel i år om de senare godkänns. Detta ligger alltså som första moment innan de exteriörbedöms osv. Majoriteten men dock inte alla hingstarna visades fram i grupper om 2 eller 3 i samtliga gångarter i båda varven o samtliga godkändes. Tidigare har detta provet legat sist på veckan o varit inledningen på 10-dagarsprovet som alltså nu är helt slopat.

Trenden med stora hingstar med stora yviga gångarter håller i sig, det var inte många som var under 170 cm i mankhöjd o många individer har fräcka flashiga framben o mindre flashiga bakben. Vissa hade ingenting, men de lär ju inte heller godkännas.

Som bekant är jag förtjust i hästar som hänger ihop o som rör sig lika mycket fram som bak, ibland är jag kanske t.o.m. så fixerad vid bakben att mina egna rör sig mer bak än fram, vilket även det kan bli bekymmersamt ffa i ung ålder, men som brukar rätta till sig när hästarna kommer upp mot svår klass.

Jaha, vad tyckte jag då??

Bästa hästen för mig under ryttare var Proud James, holländsk skimmel e. Jameson RS2-Johnson, en hingst som Helgstrand köpte i Holland när KWPN godkänt honom för en dryg månad sedan. Den är en rejäl, inte så hög, herre med mycket tryck i sina gångarter, väldigt tilltalande.

Tilltalande var även ”lille” B Diego e. Donkey Boy-SamSam, 167 cm stor precis som föregående. Han har tre fina gångarter; skritten är strålande , traven o galoppen självbäriga o ridbarheten verkar vara av bästa mått.

En tredje häst som tilltalar mig är For Royalty (For Romance-Franziskus). Högställd o elegant som i princip alla från Helgstrand Dressage. Fin balans o trevligt placerade bakben, dessutom med en god inställning, även om han kanske blir lite väl kvick i sin travmekanik under ryttare. Galoppen håller riktigt hög kvalitet.

Även Revolution-Don Juan de Hus-sonen Solution Unik är en riktigt tilltalande individ med kvickare bakben än vad de flesta av hans syskon brukar ha. Han hade kunnat vinkla in sina bakben lite mer i galoppen, om man ska vara petig, men han har ett tilltalande ”gung” i sin mekanik.

Sista hästen jag vill framhålla här är Just Diamond (Jovian-Diamond Hit), som har en härlig balans med riktigt bra galopp, bra skritt samt en ändamålsenlig o väl sammansatt travmekanik.

Birkelysdiegoandersshoeck7626-1
B Diego e. Donkey Boy-SamSam. Foto: Pernilla Hägg

Sen finns här hingstar med spektakulär galopp; Dubonnet e. Donkey Boy-Wilkens o Bueno SL (Bonds-Foundation) medan Valuable (Valverde-Sezuan), SH Leonardo (Lord Europe-De Niro), B Jackson (Jovian-Sezuan), Stay Cool (Secret-Don Darius) samt Specter (San Amour-Fürst Heinrich), alla galopperar väldigt väl.

Med traven är det sämre, många ser lovande ut när de kommer in i hallen o är lite spända o har lite tryck i sina bakben men efterhand som de slappnar av släpar bakbenen längre o längre efter hästarna, medan frambenen vevar på, inte riktigt vad jag önskar mig! Trots detta vet jag att det attraherar stoägarna o det kan varken jag eller någon annan ändra på… Några exempel är ovan nämnda Bueno, SH Leonardo (Lord Europe-De Niro) o Valuable, som dessutom blev svag i sin rygg under ridprovet. Stor o lite långsam trav har S. First Mover (BH Fifty Cent-Sir Donnerhall), för mig påminner den tyvärr lite för mycket om morfars rörelsemekanik.

Skritten känns bättre än på länge vad gäller många hästar, den som skrittade allra sämst tror jag kan bli en väldigt duglig GP-häst på sikt, nämligen Parero e. Toto Jr-Negro. Just nu är han dock vara för vek o har svårt, han har dessutom visats som hingst såväl i Tyskland som i Holland, samt gått hingstvisningar, så han borde vara ganska trött i sin kropp just nu…

Generellt var hingstarna väldigt väl förberedda för sitt ridprov o många av dem såg oerhört ridbara ut, vilket bådar väldigt gott för framtiden.

Det är ett gäng hingstar som har tillräckligt många avkommor för att man någorlunda ska kunna bilda sig en uppfattning om dem o några tänker jag nämna här;

Revolution verkar göra hästar med god ridbarhet o ffa väldigt god galopp. Många har stora gångarter, inte så kvicka, men de känns som om de fungerar väldigt väl i championatsklasserna.

Detsamma gäller Donkey Boy, här verkar skritten ständigt vara av hög kvalitet, medan jag tycker att det ska bli oerhört spännande o intressant att se hur många hästar som kommer att ta sig ända till toppen.

Springbank är jag väldigt kluven till, här i Dk finns en avkomma, Å Springtime, med massor av gång o stålande modell, men han är å andra sidan väldigt lik sin morfar Zalando. Sen är jag tämligen säker på att det finns några guldklimpar i Västra Hoby!

Jovian själv är en undantagshäst med extrema mängder gummi, även om han inte har de vassaste bakbenen. Hittills ser det ut som om han förärver sina bakben, men inte sitt gummi.

Secret verkar ju i princip undantagslöst förärva sin stora galopp, men även sina lite långsamma, ibland lite speciella bakben o relativt stora rena skritt.

Generellt för samtliga ovanstående hingstar är att avkommorna känns hyggliga o ridbara.

Återkommer senare med lite smått o gott om de äldre hingstarna.

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden