Avelsnyheter
3 februari 2023 19:58
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Flera guldkorn bland gångartshingstarna”

KWPNRidsports hingstbloggare och avelsexpert Lena Nyström har klarat av första dagen på KWPN:s hingstpremiering – och hittat flera guldkorn. En stor favorit kommer ur samma möderne som Kjento och Mowgli. "Väldigt snygg och med riktigt fint gångverk", skriver hon.

Hingstbloggen: ”Flera guldkorn bland gångartshingstarna”
Purple Rain V.O.D föll Lena Nyström i smaken. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Äntligen är vi tillbaka här i Den Bosch efter många års paus på grund av covid. Man har genomfört de holländska hingstpremieringarna trots detta, men det har varit i Ermelo utan en massa folk. Sen är det ju som det är, har man inte sett hingstarna live, då har man sämre koll på dem, även om man sett sett dem på nätet.

Det har varit hoppning i två dagar och jag har tyvärr noll koll på vad som hänt där, eftersom jag inte hade möjlighet att närvara.

Nu är det i alla fall för gångartshingstarna två proppfulla dagar och i vanlig stil är det nämnden med Bert Rutten i spetsen som fäller avgörandet om vilka som får möjlighet att delta i de obligatoriska fleradagarsproven och så småningom även hingsttävlingarna. Med som aspirant i nämnden finns Sönke Rothenberger, faktiskt lite roligt, tycker jag. Här sitter även Johan Hamminga samt Wouter Plaizier.

Så till hingstarna!

Dag 1 har vi fått se 43 hingstar varav 19 gått vidare med möjlighet till ytterligare avprövning.

Här har ju funnits några guldkorn i vanlig stil. Det är L-hingstarnas första årgång, här representerade av framför allt Le Formidable, men även Lantanas, Ladignac, Lennox, Livius och från Tyskland kommer en Fynch Hatton-son.

Just den sistnämnde, en liten, 164 cm hög kille ue Diamond Hit, uppfödd av Paul Schockemöhle och ägd av D Van Silfhout, är selekterad. Han är namngiven Favorite Song PS och är i besittning av en underbar galopp, en god skritt och fräcka framben men sämre bakben i sin trav.

Le Formidable hade 6 söner med här, varav 4 gick vidare. Genomgående är en bra front och starka bakben i travmekaniken, medan galoppen är mer begränsad på samtliga utom en e Johnson som inte gick vidare. Stor favorit hos publiken är L’Avenir, född i Tyskland och nära besläktad med Weihegold.

Han tappar bakbenen och blir lite hög i hasarna i sin travmekanik, dessutom var han rejält typig och arrogant mot människorna på marken.

Lena Nyström om L’Avenir

För mig har han massor av gummi precis som sin morfader Sir Donnerhall, men han tappar bakbenen och blir lite hög i hasarna i sin travmekanik, dessutom var han rejält typig och arrogant mot människorna på marken. Han är redan visad i Old och utsågs där till premiehingst, vilket han givetvis blev även här. Jag vet att jag svär i kyrkan, men sån är jag …

Glamourdale hade 5 söner med, varav 4 gick vidare. Ingen av dem har sin faders magiska galopp, men det var fina hingstar allihop. Van Olst hade två av dem, den 172 cm stora högställda och eleganta herren Power Dancing ue Johnson, som för mig påminde relativt mycket om sin morfader i mekaniken, han gick vidare till premieringen.

Nästa var en ur en Don Schufro-märr med mycket meriterat möderne. Princeton, som han heter, är skimmel och har en god galopp som han gärna visade. Traven som vi fick se väldigt lite av såg bra ut, medan skritten var begränsad då han var väldigt hingstig. Den som vid dagens visning i buren dock tilltalade mig mest var en icke ännu namngiven hingst ue Londonderry, ägd av Blue Hors och van Uytert. Denna hingsten var långlinjerad och vacker med tre fina gångarter med mycket luft i trav och galopp.

En fräck, maskulin och väldigt hingstig herre var Prisco RS2 e T. Sylvester-Negro. Han har ett otroligt avstamp i sin trav och galopp och en bra skritt. Dock är han spänd och svansen ligger ofta på ryggen. Han är rejält byggd och kommer på sikt att bli biffig. Han utsågs till premiehingst.

Otroligt balanserad, framför allt med en ljuvlig och väloljad galopp, tyvärr med en knapp skritt.

Lena Nyström om Pirelli

En stor favorit hos mig var Purple Rain V.O.D e Desperado-Negro, även han ägd av Blue Hors och van Uytert. Väldigt snygg och med riktigt fint gångverk. Han kommer dessutom ur samma möderne som Kjento och Mowgli V.O.D. Lagom stor dessutom, 165 cm. 

En annan kille som föll mig på läppen var Pirelli e Just Wimphof-Governor. Otroligt balanserad, framför allt med en ljuvlig och väloljad galopp, tyvärr med en knapp skritt.

En fantastiskt fin häst var den stora, 173 cm, Pina Colada M e Governor-Dayano. En högställd och kort och oerhört vacker hingst med en magnifik travmekanik och en riktigt bra galopp men en relativt kort skritt.

Pablo Picasso e G Taminiau-Florencio ägs av den prominenta skaran, Witte Scholtens, Gal och Minderhoud. Han mäter 170 cm och är oerhört söt och charmig med en riktigt bra skritt och galopp. Även traven är bra med fint gummi, men petiga jag hade velat ha mer tryck i bakkärran. Han premierades mycket rättvist.

Framgångsrika uppfödaren Stal 104 kom med en helbror till vinnaren i höstens 3-veckorstest, Obsession Taonga, vilket innebär härstamningen Vitalis-All at Once. Paparazzi Taonga, som denna kille heter, är en långlinjerad snygg häst med väldigt ändamålsenliga gångarter, där för dagen traven håller bäst kvalitet.

Van Olst hade en son till sin egen Lantanas (Sir Donnerhall), Paddington, 171 cm, ue Krack C. En snygg rörlig hingst med riktig uppförsbacke, magisk galopp, härlig trav och enklare skritt.

En Livius-Florencio-son vid namn Party Edition var en riktigt trevlig bekantskap. Han hade en bra skritt, massor av gummi i såväl trav som galopp, det var bara den där sista lilla bärkraften i traven som saknades för att jag skulle vara helt nöjd!

Det var allt för i dag, vi hörs i morgon igen!

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden