Avelsnyheter
4 februari 17:00
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Ett par hingstar väckte habegäret i mig”

KWPNRidsports avelsexpert Lena Nyström har gjort sitt på KWPN:s hingstpremiering, som hon lämnar med en känsla av habegär. "En fuxig herre med den där karakteristiska holländska uppförsbacken, ädel, elegant och med superb mekanik", lyder ett av dagens omdömen. (Artikeln är uppdaterad med resultat.)

Hingstbloggen: ”Ett par hingstar väckte habegäret i mig”
Plusfour imponerade på KWPN:s hingstpremiering. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dag 2 här i Holland, fantastiskt att vara här och showen vi bjöds på igår gick inte av för hackor! Grädden på moset var givetvis Glamourdale, men det vimlar av fina hästar i det här landet. Kjento var ju utsedd till Årets hingst i fjol och han gjorde en fin uppvisning, sen är där ett gäng hingstar på väg upp mot GP som var kul att se. 

Championhingsten Jameson är tyvärr alldeles för hingstig, han hade sannolikt mått bättre som valack! Bland dem som godkändes i fjol var det kul att se framför allt Opoque (All at Once-Davino VOD), Extreme US (Escamillo-Vivaldi) samt Obsession Taonga (Vitalis-All at Once), fina hästar alla tre. 

Så till dagens unga hingstar.

De klarast lysande stjärnorna var för mig en Toto Jr-son, en For Romance-son o en Kjento-son.

Om vi börjar med gruppen av Toto Jr, så var de ganska många, i vanlig stil. Sex stycken visades och fyra stycken gick vidare. Generellt kan sägas att han som förärvare kräver långlinjerade och ädla ston annars kommer det ut små knoddar, förvisso oftast med bakbenen på plats, men dock. Absolut bäst var Phantom ue Metall. En riktigt riktigt fin och linjerad hingst med smidiga rörelser med fronten uppe och väldigt bra såväl trav som galopp. Skritten var av helt ok kvalitet.

Om vi sen hoppar vidare till Kjento-gruppen var de inte så homogena men av fyra visade togs tre vidare, kanske en för mycket i mitt tycke. En riktig stjärna var där dock, Pjento Naomie ur ett Desperado-Houston-sto. En fuxig herre med den där karakteristiska holländska uppförsbacken, ädel, elegant och med superb mekanik. Honom hade jag gärna haft med mig hem!!!

Det var även dags för Jamesons första årgång och jag är inte helt säker på att han kommer att vara en super-hit i aveln … Tre söner var representerade här och enbart en togs vidare, en skimmel vid namn Proud James. Han var innehavare av en otroligt fin galopp, massor av gummi och elasticitet. Travade gjorde han det också även om han kanske kunnat vara lite kvickare. Skritten höll även den en god kvalitet. Han var lustigt nog den som var minst lik sin fader av de tre avkommorna.

Plusfour e For Romance-Apache-Don Schufro gick verkligen inte av för hackor. En maskulin, ädel väldigt holländsk ung man med otroligt fin trav och galopp. Skritten var helt ok, men absolut inte något extra. Ännu en häst som väckte habegäret inom mig! Han tilldelades en välförtjänt premie liksom en son till Kjento med en Tuschinski-mamma.

Secret var representerad med tre söner, varav en togs vidare, detta är en nära släkting till Jovian, här har vi Apache i andra led. En ytterst charmig häst med massor av gummi, en härlig galopp och som väntat inte de starkaste bakbenen. Denna premiehingst kan inhandlas på online-auktionen, precis som Pontiac VDT (Total US-Ferro), en charmig kille med vit fläck på ena skinkan och härligt gummi i sin mekanik.

Detta var allt från mig härifrån, jag återkommer i samband med Herning.

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden