Blogg
4 februari 2021 22:10
Ridsportplus

Hingstbloggen: Hopphingstarna under lupp

BloggHingstbloggens Lena Nyström har studerat hopphingstarna på KWPN:s hingstpremiering - denna gång parkerad hemma i soffan, då evenemanget genomförs utan publik. Missa inte hennes kommentarer och åsikter om hingstarna i det senaste blogginlägget.

Hingstbloggen: Hopphingstarna under lupp
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Då är det dags för KWPN:s hingstpremiering 2021, som i år äger rum i Ermelo utan publik – jag orkar inte ens skriva varför, så less jag är. Redan tidigt i fjol bestämde man sig för att ställa in Den Bosch och flytta till Ermelo, något som visade sig vara väldigt klokt nu med facit i hand.

Jag sitter i soffan med fyrkantiga ögon efter två nätter med ClipMyHorse och ska försöka hitta på något begåvat att skriva om hopphingstarna, kanske inte min bästa gren…

Jag kan ju börja med lite statistik, av de 87 hopphingstarna som gått vidare till andra selekteringen togs 48 ut för godkännande till avprövning i form av flerdagarsprov, och sex premiehingstar utsågs. Sedan något år tillbaka utses ingen segerhingst.

I vanlig stil var VDL Stud framgångsrika, med tre av premiehingstarna och ett stort antal godkända individer. Den för mig absolut bästa hingsten, såväl modellmässigt samt hoppmässigt var deras, nämligen Night Life (e Erco van’t Roosakker-Arezzo VDL). Sen kommer då den stora frågan – om den var preppad och det är faktiskt inte min sak att svara på! Nämnden efterlyser naturlig hoppning och påtalar detta, de slängde inte ut den, så vad ska jag säga?!

Ur hans mödernelinje kommer åtminstone fyra hästar som går internationell 1,60.

Den premierade A la Minute Z (e Arpeggio-Libero H) var en hingst som övertygade mycket med sin konsistenta hoppning och riktigt fina modell. Ur hans mödernelinje kommer åtminstone fyra hästar som går internationell 1,60. Han såldes sedan på auktionen för 32 000 euro.

Niwyruso H (e Baltikum VDL-Corland) var en långlinjerad och ädel premiehingst från VDL. Jag personligen tyckte att han var lite spänd i sin överlinje över hindren, men detta känns ju som tämligen ”tunn is” för mig…

Nästa VDL-hingst med premie var Nouri W (e Cohinoor-Carrera). En man som verkade ha ett härligt självförtroende och som hoppade med fin översikt, inte helt olik sin farfar Cornet Obolensky.

Nirvana V&V tilldelades premie och såldes på auktionen för 32 000 euro. Han är en son till den charmige Farfan M med franske Fuego du Prelet på mödernet. En långlinjerad rörlig hingst med mycket blod, 48%, dock verkade han allt annat än tillfreds med sitt huvudlag. Frågan är om det var munnen eller något annat som störde honom.

Han hoppar totalt okomplicerat med härlig överblick och är väl förtjänt av sin premie.

Ur ter Putte-stammen kom nästa premierade hingst; Saltador ter Putte (e For Pleasure-Diamant de Semilly). Han hoppar totalt okomplicerat med härlig överblick och är väl förtjänt av sin premie. Frambenen är fortfarande något ojämna, men det brukar ju rätta till sig med tiden.

En rolig hingst med mycket humor var Carrera-Chacco Blue-sonen Nacho CM van der Wolfshoeve, som hade en härlig galopp och fin hoppning och som skämtade en del.

Även Cooper Z (e Cornet Obolensky-Up to Date) är en hingst med mycket ”blod”, 47%, vilket han döljer väl utseendemässigt. Galoppen är mäktig och traven har trevligt ”gummi”. Hoppningen är okomplicerad, men han är något ignorant emellanåt.

Förutom att vara vacker och hoppa bra, hade han även  ett riktigt fint gångverk!

Comilfo Plus Z-Tangelo van de Zuuthoeve löd stammen på Corizal Z, som förutom att vara vacker och hoppa bra, även hade ett riktigt fint gångverk!

Nordamee (e Cornet Obolensky-Quaprice Z), ur samma möderne som Oramee, verkade ha obegränsad kapacitet och lekte sig igenom löshoppningen.

Chaccon Blue-sonen Casper VM Z med Numero Uno på mödernet var kvick i sina reflexer med bra teknik och ett okomplicerat sinnelag.

Här fanns en del såväl belgiska som franska blodslinjer och det man genomgående kan säga är att det i allmänhet inte är några högställda vackra individer, men de gör sitt jobb på ett enkelt och okomplicerat sätt med god överblick.

Detta är mina intryck från hoppkillarna, nu ska jag ta mig an de dressyrstammade, där jag har kompetens att vara betydligt mer kritisk.

Alla hingstar finns att se på ClipMyHorse med speaker på olika språk.

På återhörande!

Texten kompletteras med bilder under fredagen. 

Detta är en krönika/blogg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden