Blogg
25 november 2018 10:20

Hingstbloggen: ”Ibland är det svårt att förstå hur de tänker”

PremieringRidsports hingstbloggare Lena Nyström är på plats i tyska Vechta för att följa Oldenburgförbundets premiering. Här hissar och dissar hon det hon har sett de senaste dagarna.

Hingstbloggen: ”Ibland är det svårt att förstå hur de tänker”
Lena Nyström. ArkivFoto: Jenny Schwieler Staaf

Denna veckan avverkas hingstpremiering i Vechta i regi Oldenburger Pferdezuchtverband.

En svart ädel skönhet med tre fantastiskt fina gångarter med ett extra plus för traven. Lena Nyström om gångartssegraren.

I torsdags var det mönstring på fast underlag utomhus, med uttalad risk för frostskador på såväl tår som fingrar. Detta följdes av longering inomhus av såväl hopp- som dressyrhingstar, medan gårdagen innehöll löshoppning för dem med den inriktningen på härstamningen, medan gångartshingstarna lösgalopperas innan domen faller för deras del.

I lördagsmorse var det dags att ta ut premiehingstar och segerhingstar, innan auktionen tog vid, följd av hingstgalan, där bla Total Hope visade upp sig.

Då jag känner att jag har svårt att förstå domarnas beslutsgrunder här väljer jag att inte uttala mig om hopphingstarna, då jag helt enkelt känner att jag har för bristfälliga kunskaper.

Segerhingsten kom i alla fall från Stall Tebbel, en son till Don Diarado med Conthargos på mödernet. Han blev sen även auktionens dyraste hingst med ett pris på 200 000 euro.
Två hopphingstar gick till Sverige, dels nr 1 (Aganix de Seigneur Z-Hickstead), dels nr 21 (Cornet Obolensky-Castino) som köptes av Johan Ifverson.

68_hingstbloggen
Henrik Hansens Grand Galaxy Win-Don Schufro-son Grand Canyon gjorde inte Hingsbloggen besviken. Foto: Lena Nyström

Bland gångartshingstarna hade jag stora förväntningar på Henrik Hansens Grand Galaxy Win-Don Schufro-son Grand Canyon och jag blev inte besviken någonstans! En svart ädel skönhet med tre fantastiskt fina gångarter med ett extra plus för traven. Han verkar även väldigt vettig mellan öronen. Den enda nackdelen jag hittar på honom är en lindrig svaghet i rygglinjen. Helgstrand Dressage samäger tillsammans med Paul Schockemöhle och hingsten kommer att stå i Mühlen kommande säsong. Han utsågs till segerhingst, vilket var enormt rättvist!

En värdig konkurrent är Johan Ifversons och Helgstrand Dressages Diamond It-Florencio. Även här har vi en högställd elegant hingst med tre goda gångarter med lätt front och riktigt fina bakben. Förvånande för mig och många andra blev han inte uttagen till premieringen, ibland är det svårt att förstå hur de tänker…

Flyinge PS o Partners visar en Morricone-Sir Donnerhall- avkomma av riktigt fin modell med underbar galopp, mycket gummi men slappa bakben i sin trav och med en betydligt mer moderat skritt. Denna hingst fick premie och samägs numera med HP Horses, dvs Lone Boegh Henriksen. Även Lones andra hingst, De Bruyne (De Niro-San Amour) godkändes. Det är en högelegant och modern De Niro-son med härlig galopp.

Checter_hingstbloggen
Checkter (Cellestial-Lord Pezi) med Leonie Böckmann på ryggen. Foto: Lena Nyström
Zackery_hingsbloggen
Blue Hors Zackerey (Zack-Sandro Hit), en otroligt vacker individ med tre underbara gångarter, otroligt väl riden av Daniel Bachmann-Andersen. Foto: Lena Nyström

Schockemöhle själv har en Dante Weltino-Sir Donnerhall ur samma möderne som For Romance, Fasine och Feinrich som galopperar helt magiskt och skrittar bra men som hade lite tveksam bjudning på longeringen o därför var något svårbedömd där. Han är bara 162 cm stor, vilket tilltalar mig enormt mycket, jag som aktivt letar efter små grabbar.

Christine Arns-Krogmann, som äger Weihegold, har två fina uppfödningar med här, dels Diamond Hit-Fürst Heinrich-sonen Weihgant, inte helt olik Total Hope, ägd av Madeleine Winter-Schultze samt en For Romance-Sir Donnerhall, ägd av Reesink Pferde. Två helt olika hästar, den förstnämnde är mindre och kort i linjerna, medan nr två är stor och långlinjerad. Båda hästarna har stora gångartsmässiga kvalitéer och Weigand utsågs till reservsegrare.

Från Atterupsgaard kommer en Bon Coeur-son med samma mamma som Botticelli, Seebach o Fassbinder, dvs Dicte e. Caprimond, vilket innebär att hon är syster till Cassidy. Hingsten är en mäktig, lite lång, individ med riktigt bra galopp, fina framben i trav, dock hade den i mina ögon kunnat vara lite starkare bak.

En trevlig avkomma till Floriscount sprungen ur ett De Niro-sto kommer från faderns uppfödare, Graf v. Merveldt. Hingsten har en fin sida o tre goda gångarter. Han skötte sig väldigt fint på longeringen och såldes på auktionen för 135 000 euro.

Bonds_hingsblogg
Smidige Bonds (Benicio-Sir Donnerhall) med Beatrice Buchwald på ryggen. Foto: Lena Nyström

2M2-Horses i Båstad visar en ganska stor Johnson-Rohdiamant-son med fint sinnelag och härliga gångarter, vilken återropades på auktionen för 35 000 euro.

Tre gångartshingstar gick till Gunnarlunda; nr 43 (Bordeaux-Dacaprio), nr 75 (Morricone-Sandro Hit) samt nr 79 (Quindale-Rohdiamant).

Vid kvällens hingstgala var den stora behållningen dels Blue Hors Zackerey (Zack-Sandro Hit), en otroligt vacker och långbent individ med tre underbara gångarter, otroligt väl riden av Daniel Bachmann-Andersen, dels den makalöst smidiga Bonds (Benicio-Sir Donnerhall) med Beatrice Buchwald på ryggen. Skritten fallerade på den sistnämnde idag, kanske inte hans starkaste sida.

Florenz (Florencio-Sandro Hit) utvecklas väldigt positivt under Rieke Schneider, det är en härlig hingst med goda framtidsutsikter. Även Valverde (Vitalis-Ampère) utvecklas positivt under Eva Möller.

Checkter (Cellestial-Lord Pezi) har obegränsat med hoppning i sig och det är en sann fröjd att se honom hoppa med relativt unga Leonie Böckmann på ryggen.

Detta var allt från Vechta från mig, jag återkommer mot slutet av veckan med rapport från Münster-Handorf och Westfalen Verband.

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden