Avelsnyheter
24 maj 2018 15:53

WFFS-anlaget har hittats hos fler hingstar

Dödlig sjukdomKatrinelund har testat sina hingstar men har bara fått provsvar för två: populära Hesselhøj Donkey Boy och Romeo. Den förstnämnde bär inte anlaget medan det hittats hos Romeo.

WFFS-anlaget har hittats hos fler hingstar
Habana under KWPN:s hingstprov 2015. Foto: Kim C Lundin

Även den KWPN-godkände hingsten Havanna har bär på genen som kan ge avkomman den dödliga sjukdomen WFFS. Hingstens ägare Bert Rutten har nu personligen kontaktat alla stoägare som har använt hingsten berättar Horses.nl.

Bert Rutten, som också är ordförande i KWPN:s hingstkommission i dressyr, fick provsvaren i går.
– Jag ville att de skulle höra det från mig och inte genom media, säger Bert Rutten till Horses.nl.

Det är hans enda godkända hingst och han har ännu inte tagit något beslut om hur han ska hantera det hela. Samtliga KWPN-hingstar testas just nu och Bert Rutten vill invänta de provsvaren.

Hesselhøj Donkey Boy har varit populär bland svenska uppfödare och de kan andas ut nu. Hingstens ägare Kristin G Andresen gick på torsdagen ut på sociala medier och meddelade att hingsten, som är e Era Dancing Hit-Milan, inte bär på anlaget.
Det gör däremot hennes andra hingst, Romeo e Blue Hors Romanov-Wolkentanz I.

Tidigare i veckan berättade danska Blue Horse om testresultaten på sina hingstar och att de väljer att ta bort hingstar som bär på genen ur sitt program tillsvidare. På torsdagen blev det också känt att en av Glock’s hingstar bär på anlaget, Total US. Den hingsten ska dock fortsätta verka i avel. Glock´s kräver att stoet är testat och fri från anlaget för att få betäckas.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden