Sport
10 juli 2017 18:27

Hingsttopp i 5-årskvalet

Tre godkända avelshingstar toppade dressyrens 5-årskval i Falsterbo. Dragon Welt 1303 lade ännu en kvalseger till sin obrutna segersvit, Gammelengårds Zappa och Touchdown utmanade.

Hingsttopp i 5-årskvalet
Dragon Welt 1303 och Ida-Linn Lundholm. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Startlistan innehöll 30 hästar, två föll bort på grund av sena strykningar och två hoppade ut från banan, dressyr är händelserikt. Domarna Lars Andersson, Mollis Persson och Susanne Baarup rangordnade 28 ekipage där ett dussin gick till final på torsdag. I år krävdes det över 68,148 procent för att nå finalen. 

Ansvariga för uttagningen till unghäst-VM, Jan-Ove Olsson och Bo Jenå, hade en fin dag. Av deras åtta nominerade ekipage gick samtliga vidare till final.
– Det är väldigt positivt att alla ekipage verkligen har kunnat utvecklas och leverera här på plats i Falsterbo, kommenterade Jan-Ove Olsson.

Bäst av alla var Dragon Welt 1303 (Hann f -12 e Dancier, Weltmeyer, uppf Pernilla Svensson, äg Tullstorp Dressage Stable) riden av Ida-Linn Lundholm, som i sadeln har många likheter med en viss brittisk ryttare vid namn Dujardin. Hingsten, som i år betäcker betydligt mer, var fokuserad och avslappnad, rörlig och mjuk och Ida-Linns hjälper är väl avvägda. De slutade på 77,531 procent och hölls som segrare av både Lars Andersson och Mollis Persson. När Ida-Linn Lundholm red ut fick hon en high-five av sin chef och Dragon Welts ägare Jan Brink.
– Det är härligt att han fungerar så bra även nu när betäckningssäsongen är intensivare för honom, jag är otroligt nöjd med hur han jobbar för mig på banan, sa Ida-Linn Lundholm. 
Hon var redan på väg hem för att låta Dragon Welt stå till uppfödarnas tjänst igen.

En ganska stor skara publik följde Dragon Welt och Ida-Linn Lundholm på banan.

Jacob Nørby Sørensen, dansk ryttare bosatt i Sverige, visade upp en annan hingst som är populär bland uppfödare i år – Gammelenggårds Zappa (DWB f -12 e Zonik-Akinos, äg Bjarke Laustsen). Den elegante hingsten hanterade miljön utan problem och glänste i ökningarna i både trav och galopp.

Gammelenggårds Zappa
Jacob klappade om sin hingst allt medan hans uppdragsgivare Patricia Florin spräckte rutorna runt banan med glädjetjut eller var det primalskrik. Totalt 75,556 procent och etta hos den danska domaren Susanne Baarup.

Jacob Nørby Sørensen klappade om sin Zappa.

Sista startande i klassen var Touchdown (SWB f -12 e Quaterback-Sack, uppf/äg Verbena AB, familjen Skeppstrand) riden av tyske Philip Ruwe. Hingsten har verkligen utvecklats och visades upp i en härlig form, mjuk och rytmisk i sitt trav- och galopparbete, fullständigt obekymrad om miljön, härligt. Totalt 74,506 procent och tvåa hos huvuddomaren Lars Andersson.

Philipp Ruwe och Touchdown är en av de nominerade till unghäst-VM.

Klassen blev händelserik både innanför och utanför banan. Danska Rikke Dupont på sin häst Chloé lämnade banan med ett hopp över staketet. Samma sak drabbade Lina Dolk med Danza Kudoro efter att deras inledande program sett väldigt fint ut. Lina och Danza Kudoro lämnade banan med ett stort elegant språng på nästan samma ställe som Dupont, men tog sedan ett varv runt banan i galopp.

Lina Dolk och Danza Kudoro drog ett varv runt banan efter sitt ofrivilliga uthopp.

Anna Svanberg och Feine Dame strök sig från start då stoet inte kändes helt ok under framridningen. Emilie Nyreröd skadade sig redan på söndagen när hon fick en spark i stallet efter banvisningen med Elholms Bonito.
– Jag fick en spark när jag skulle linda av benen efter gårdagens banträning. Jag minns inget av händelsen, svimmade av några sekunder men mår efter omständigheterna oförskämt bra! Lättare hjärnskakning och mörbultad axel så jag fick avstå tävlingen idag. Jag är dock väldigt tacksam att jag bar hjälm, annars kunde det gått betydligt värre! meddelade Emilie Nyreröd.

Final rids på torsdag.
Resultat
Startlista final
 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden