Avelsnyheter
14 juni 2018 11:51

Hip-Hop bär inte på WFFS-genen

Dödlig sjukdom Välkände SWB-hingsten Hip Hop är en av flera hingstar som inte bär på genen som kan ge avkomman Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Flera provsvar har kommit in och visar att en annan Sverigebaserad hingst dock bär på genen.

Hip-Hop bär inte på WFFS-genen
Under slutet av sin karriär tävlades Hip Hop av Nicole Persson, som här i Scandinavium 2014. Foto: Roland Thunholm

Testresultaten för hingstar när det gäller WFFS fortsätter att komma och offentliggöras. Hans-Göran Persson, uppfödare och ägare till hopphingsten Hip Hop (SWB f 1999 e Feliciano-Electro) meddelar Ridsport att test visar att Hip Hop inte bär på anlaget som kan ge den dödliga sjukdomen WFFS.

Stuteri Ask i Danmark har meddelat att ingen av deras hingstar är bärare av genen. Stuteriet har bland annat Ci Ci Senior Ask, Favorit Ask, Cornettino Ask och Quartz Ask.

New Port-W 1314 har också lämnat ett test som visar att han inte är bärare av genen, uppger ägaren Katri Wäyrynen.

Hippo Essentia berättar på sociala medier att tester visar att deras C-Future och Warsteiner inte är bärare av genen.

Stall Fjälkinge meddelar att deras Dream of Heidelberg II inte bär på WFFS-anlaget. Det gör däremot deras Firenze (HANN f 2005 e Florestan-Donnerhall). Stall Fjälkinge rekommenderar att ston som ska semineras med Firenze testas för WFFS och de ger också 1000 kronor i rabatt på språngavgiften.

Ridsports samlade rapportering om WFFS

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-