Fälttävlan
29 augusti 2017 16:03

Historien om Petrus Kastenmans OS-guld

Petrus Kastenmans OS-guld i fälttävlan 1956 med hästen Illuster är en av de största framgångarna inom svensk ridsport någonsin. Guldet var en sensation - och nu har Radiosporten gjort ett långt reportage om spelet bakom medaljen.

Historien om Petrus Kastenmans OS-guld
Petrus Kastenmans OS-guld i fälttävlan 1956 är en av de största framgångarna inom svensk ridsport någonsin. Bilden är från prisutdelningen på OS 1956.

Kastenmans väg fram till guldet kantades av en rad tillfälligheter som till sist mynnade ut i ett OS-guld.

Sergeanten från Skövde lyckades träna upp den ratade hästen Illuster till en guldhäst och han får kämpa för att behålla hästen då högre befäl ville ta över hästen. Ekipaget fick chansen i OS tack vare en dispyt mellan en annan ryttare och förbundet.

– Det är en jättesensation egentligen och en typ av bragd. Han var en underdog i det här sammanhanget, säger Petrus Kastenmans son Björn Kastenman i radioreportaget.

Lyssna på historien om det svenska OS-guldet i fälttävlan nedan.  

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden