Hoppning
17 juli 2022 18:14
Ridsportplus

Historiske GP-vinnaren: ”Hon är mitt livs häst”

FHS 2022Regerande Europamästaren Andre Thieme skrev in sig i Falsterbohistorien när han vann både derbyt och den femstjärniga Grand Prix-hoppningen i Falsterbo. Nu laddar tysken för VM med sin GP-vinnare DSP Chakaria. "Jag har aldrig haft någon häst som henne och kommer aldrig att få någon som henne," säger 47-åringen.

Historiske GP-vinnaren: ”Hon är mitt livs häst”
Andre Thieme och DSP Chakaria på väg att skriva Falsterbohistoria. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På lördagen vann han Falsterbos derby med din derbyspecialist Contadur. På söndagen blev det seger i den femstjärniga GP-hoppningen över 1,60-hinder tillsammans med den häst som han vann individuellt EM-guld med förra året, DSP Chakaria (DSP sto f 2010 e Chap 47-Askari 173, uppf Martin Juergens, äg Pferdemanagement & Marketing GmbH).

Jag provred henne och köpte henne på en dag. Jag hade direkt en känsla att hon var något alldeles extra. Andre Thieme.

Det är bara en ryttare som har lyckats med det i Falsterbo innan Andre Thieme satte dubbeln i år.

Han hade lovat sin förbundskapten Otto Becker att inte gå för fullt i omhoppningen om han kom dit – krutet ska sparas till VM om några veckor.
– Jag måste säga att det bästa var att jag gick ut tidigt i omhoppningen, annars hade jag kanske satsat mer galet. Nu sa jag till mig att själv hela tiden att jag inte fick bli galen där ute och gå för snabbt. Men hon är en naturligt snabb häst så det blev snabbt ändå. Och så hade jag lite tur på sista hindret, säger tysken.
– Normalt sett vinner man inte om man inte ger hundra procent, men nu gjorde jag det.

Lokal hopptävling

Han hittade DSP Chakaria för flera år sedan på en lokal hopptävling.
– Det var min stora lycka att den tävlingen inte hade någon livestream. Det var första gången i mitt liv jag var väldigt snabb. Jag har aldrig bestämt mig så snabbt vid en hästaffär som när jag köpte henne. Jag provred henne och köpte henne på en dag. Jag hade direkt en känsla att hon var något alldeles extra. Och hon har utvecklats precis åt det hållet som vi har hoppats på, säger Andre Thieme.

– Hon har inga begränsningar. Hon är väldigt komplett som hopphäst, försiktig med stor kapacitet, frisk och sund.

I stallet är fuxstoet lugnt och tyst. Hon tar ingen plats utan ägnar sig mest åt att äta och sova
– Men så fort du sadlar henne, och speciellt om du börjar hoppa henne, blir hon som en maskin.

Succé på EM

Ekipaget började tävla internationellt 2018 och 2021 fick det chansen i det tyska landslaget. OS blev ingen succé, men på EM blev det ett individuellt guld och ett lagsilver.

– Hon är mitt livs häst. Jag har aldrig haft någon häst som henne och kommer aldrig att få någon som henne. Jag har flera hästar som går femstjärnigt, men ingen som är i närheten av henne i förmåga.

Buden på stoet har varit många genom åren, men hon är inte till salu. Andre Thieme har sålt en del bra hästar tidigare och har en delägare i stoet som ”inte behöver pengarna”

”Lever drömmen”

– Jag är i den lyckliga situationen att jag inte behöver sälja henne. Vi lever ett bra liv och nu ska vi leva den här drömmen. Det finns det mer än pengar och hon ger oss glädje och oförglömliga minnen.

Ett sådant minne kan bli under VM i Herning. Ryttaren vill inte spekulera i medaljer.
– Men jag vet att min häst är i väldigt bra form och det känns bra. Jag är i första hand en lagspelare och jag vill verkligen visa att jag ger allt för laget. Sedan får vi se vad som händer efter det.

2011 vann Frankrikes Patrice Delaveau både Falsterbos Grand Prix och derbyt.

Andre Thieme fick ungefär 670 000 kronor för sin seger i GP-klassen och över 300 000 kronor för sin derbyseger.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden