Hoppning
17 juli 2022 19:08
Ridsportplus

”Fantastiskt nöjd med både ridning och häst”

FHS 2022VM-ryttarna levererade liksom ett par av VM-hästarna när det var dags för Falsterbo Grand Prix på söndagen. Ridsport fick ett snack med tvåan och bästa svensken Henrik von Eckermann om bredden i hästteamet – och med sexan Jens Fredricson om att rida fort.

”Fantastiskt nöjd med både ridning och häst”
"Fan, vad bra han var!" Det sa Jens Fredricson efter den första rundan i Falsterbo Grand Prix. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På lördagen tog förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ut VM-laget och på söndagen var fyra av VM-ryttarna bland topp tio i prestigefyllda Falsterbo Grand Prix. Malin Baryard Johnsson var inte med och Peder Fredricson och Henrik von Eckermann red inte sina VM-hästar, men Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson gjorde det. Bägge satsade också friskt, inte minst med en mycket snäv sväng tillbaka över ett räcke som bägge dessvärre rev.

– Jag är inte nöjd med resultatet för jag tycker att jag skulle ha vunnit den här klassen. Men jag är fantastiskt nöjd med ridningen och fantastiskt nöjd med hästen, säger Jens Fredricson som slutade sexa med sin Markan Cosmopolit.

Den skarpa svängen gjorde att de naturligt tappade fart, vilket var beräknat, men sedan kom tåtouchen som fick bommen att trilla.
– Jag fick ett jättefint skott där när jag vände runt. Men när man går ner så mycket i tempo och sedan växlar upp, då är det svårt att hålla bakbenen under sig så att språnget blir tillräckligt runt, säger Jens.

– Det är alltid så när man ska gå från korta till långa, att kunna bibehålla balansen. Det är lättare när man ska gå från långa till korta, för då sätter sig hästen per automatik upp och blir i balans.

Jens Fredricson-markan Cosmopolit 6 220717 Rt
”Fighting face” kallas det. Foto: Roland Thunholm

Glad över att kunna rida fort

Innan Jens och ”Cosmo” var över hade publiken redan påbörjat ett segerjubel, och även om Jens inte var nöjd med resultatet var han nöjd med att han satsade. Under LGCT i Stockholm besvärades han fortfarande av sitt brutna lillfinger, vilket gjorde det svårt att satsa fullt ut. Trots det tog han ändå en sjätteplats i LGCT Grand Prix of Stockholm, efter lite ofrivillig tävlingsvila på grund av lillfingret. Nu kunde han obesvärat tuta och köra.

Jag var helt lugnt men ändå i fokus. Jens Fredricson

– Det jag är glad för är att jag kan rida så fort, och kontrollerat så fort. Det var helt enligt plan. Jag tycker att min häst gjorde en sådan vacker ”turnback” på det där räcket. Den landade och kom tillbaka med hjälp av dressyrträningen och gymnastiseringen. Det känns att man har ordning på de bitarna. Jag är skitnöjd med prestationen, sedan kunde resultatet varit bättre.

– Jag var helt lugnt men ändå i fokus. Perfekt anspänning hade vi, både häst och ryttare. Han var också helt lugn mentalt, men hundra procent anspänning i muskler och fysik. Det är dit man vill komma.

Henrik Von Eckermann-nababett 2 220717 Rt
Henrik von Eckermann och Nababette Z var inte långt efter segraren. Foto: Roland Thunholm

Ingen som når upp till King Edward

Bästa svensk blev Henrik von Eckermann med Nababette Z som gjorde sin 1,60-debut. Hästen är relativt ny i stallet, Henrik fick frågan om han ville rida den av ägaren och stoet är till salu. Men det känns ändå skönt att kunna leverera på den här nivån med ytterligare en häst, menar Henrik. Han har tidigare sagt att han inte riktigt har bredden i toppen i hästuppsättningen för att kunna gå för att bli världsetta som Peder Fredricson har gjort. Trots att han i nuläget är världstvåa kvarstår faktum.

– Det är väldigt kul att känna att man har en till som kunde göra det här. Glamour Girl har gjort väldigt många bra saker och också blivit placerad i Grand Prix, men det som saknas är det där sista steget. Om man tar King Edward är det ändå ett mellanrum däremellan, det måste man klart och tydligt säga. Samtidigt lägger King Edward ribban absolut högst upp, säger Henrik.

Om man tar King Edward är det ändå ett mellanrum däremellan, det måste man klart och tydligt säga. Henrik von Eckermann

I samband med Saut Hermès i Paris i mars red han franskfödda Dzara Dorchival (SF sto f-13 Qlassic Bois Margot x Raphael, äg Sebastien Fonck), en häst han då berättade att han tror mycket på. Sedan dess har det spänstiga fuxstoet inte synts till, men hon finns kvar i stallet som en potentiell framtidsstjärna, berättar Henrik.
– Det är en jättefin häst. Tyvärr fick hon en svampinfektion i halsen så hon var tvungen att opereras, men hon är på väg tillbaka nu, säger han.

Henrik Ankarcrona var med nöjd med ”sina” ryttare – och att Jens och Rolf-Göran verkligen satsade med sina VM-hästar.
– Det är fantastiskt. De är så otroligt heta på det, höll jag på att säga, men de vill så mycket och de satsar. Det ger mig en idé om att de verkligen är laddade för vad som komma skall.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden