Fälttävlan
9 juli 2019 15:57
Ridsportplus

Hobbyryttaren Jonna Britse gav proffsen en match: ”Allt har trillat på plats”

InternationelltHon är hobbyryttaren med en enda tävlingshäst som hon har utbildat själv hela vägen. Nyligen blev Jonna Britse och hennes avkastardrottning Quattrino tvåa i en lång fyrstjärnig klass i konkurrens med internationella toppryttare. "Det känns som att det är självklart att det är på den här nivån jag ska vara", säger 27-åringen som nu också är EM-kvalad.

Hobbyryttaren Jonna Britse gav proffsen en match: ”Allt har trillat på plats”
Jonna Britse har tagit klivet upp till mästerskapsnivå och är nu EM-kvalad med sin Quattrino. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i polska Strzegom som det som nästan blev en riktig fullträff kom.

Det sa verkligen klick mellan oss. Det är som att ha en tvilling – jag kan bara titta på henne så vet jag vad hon vill. Jonna Britse om sin stjärna.

Tillsammans med sin egen Quattrino (SWB sto f 2005 e Quite Easy-Guido, uppf Eskil Assarsson) blev Jonna Britse tvåa efter japanska OS-ryttaren Yoshiaki Oiwa och flera välmeriterade internationella ekipage efter sig.

– Det var väldigt kul att det klaffade hela vägen den här gången, annars känns det som om det alltid brukar vara någon liten smågrej som inte klaffar, säger Jonna Britse.

Hon hade egentligen inte planerat att åka till Strzegom. Tack vare att hon är uttagen till ATG Topp & Talang har hon kunnat vara i England tillsammans med en annan ryttare i programmet, Pontus Hugosson, i sju veckor för att träna och tävla.
– Där har jag tränat för Yogi Breisner som är min mentor i programmet. Det känns som om allt har trillat på plats under min tid där, säger Jonna Britse.

Raka vägarna

Det var också meningen att hon skulle fixa sitt EM-kval under tiden i England, men det gick inte som det var tänkt och så hamnade hon i Strzegom i stället.
– När jag gick banan i Strzegom tänkte jag att det var bra att jag har varit i England. Det är en annan grej, det är svårare i England. Strzegom hade absolut sina svårigheter, men jag kände mig säker på att jag skulle klara av dem.

– Och det var ingen tvekan om att jag skulle ta de raka vägarna överallt, säger Jonna Britse som fixade sitt EM-kval i Polen.

– Jag har till exempel insett att jag måste bli mer offensiv i min ridning. Jag är ganska mjuk som person och måste gå ifrån min personlighet lite grann på tävling, bli mer av en fajter.

”Typisk hästnörd”

Hon beskriver sig själv som en typisk hästnörd. Hon är amatör som har en liten dröm om att någon gång kunna jobba med hästar, gärna i England. Men för tillfället arbetar hon på ett lager och Quattrino är hennes enda tävlingshäst. Hon är uppvuxen på Gotland och har tävlat sedan hon var i 13-årsåldern. dock inte på någon hög nivå. Flytten till Halmstad gick 2013.

Att det blev fälttävlan beror främst på obeslutsamhet.
– Jag har inte kunnat bestämma mig för vilken gren som är roligast. Jag tycker att allt har sin charm. Jag hade inte velat rida bara terräng, bara hoppning eller bara dressyr. Då hade jag saknat det andra.

Jonnabritse3
Jonna Britse och Quattrino i England tidigare i år. Foto: Tim Wilkinson

Hon köpte Quattrino för åtta år sedan när stoet var sex år. Då hade hon gått lite hopptävlingar och hade vilat en period vid provridningen.
– Hon kastade av mig när jag provred henne. Mamma blev förskräckt men jag ville ha henne. Det sa verkligen klick mellan oss. Det är som att ha en tvilling – jag kan bara titta på henne så vet jag vad hon vill.

Fortsatte ett år

Avkastningarna fortsatte ett år ungefär. Under den tiden kunde Jonna Britse inte vara med på hoppträningar.
– Det händer fortfarande ibland på vintern. Att låta henne vila på vintern är ingen bra idé. Annat som triggar henne är när hon är i obalans, andra hästar som är busiga eller galopperar nära. Hon är väldigt vig, hoppar i luften och viker sig dubbel.
– Jag har lärt mig att förebygga det mycket nu och än så länge har jag inte gjort mig illa. Men det är inte så skönt.

Fakta

Jonna Britse

Bor: Halmstad.
Ålder: 27 år.
Gör: Jobbar på ett lager.
Hästar: Quattrino (SWB sto f 2005 e Quite Easy-Guido, uppf Eskil Assarsson) samt  en 2-åring.
Meriter: NM-guld i lag, vunnit den enstjärniga touren i Swedish Eventing Tour, brons på lag-SM, tvåa i Nations Cup, seger i lång tvåstjärnig i Danmark.
Aktuell: Tvåa i lång fyrstjärnig klass i Polen nyligen, medlem i landslagets utmanartrupp, med i årets upplaga av ATG:s Hopp & Talang.

Quattrino är också en del av anledningen till att det blev fälttävlan för Jonna Britse.
– Det var egentligen ingen märkvärdig häst när jag köpte henne, men hon hoppar bra. Och jag ville göra lite allt möjligt med henne.

Tillsammans med stoet har hon systematiskt klättrat upp i klasserna och i år har genombrottet kommit. De var med och säkrade en andraplats för det svenska laget i Nations Cup i brittiska brittiska Houghton Hall i maj och sedan kom andraplatsen CCI4*L.
– Det känns självklart att det är på den här nivån jag ska vara. Jag har inte ridit så många fyrstjärniga men jag har ridit rätt tävlingar i rätt ordning. Att resultaten kom nu beror nog på en mix av bra träning och att jag börjar få tävlingserfarenhet.

Möjlighet att satsa

– ATG Hopp & Talang har också gett mig en möjlighet att satsa som jag inte hade haft annars.

Satsningen är starkt förknippad med Quattrino.
– Hon är en underbar häst. Hon är gosig men har också sina åsikter. Jag satsar på sporten så länge jag har henne, och sedan får vi se vad det blir av min 2-åring.

– Jag har tänkt nu efter Strzegom att jag egentligen är mest glad för min hästs skull. Att jag kunde visa vilken fantastisk häst hon är och att jag har hittat knapparna på den här nivån.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden