Krönika
6 september 2018 11:15

Hoffs VM-minne: Totilas, succéspanjor och chock

VM-minneDressyrsensationen Totilas var i Kentucky för att frälsa den amerikanska publiken. Men det var en annan häst som stal showen och publikens hjärta. Sedan kom chocken. Journalisten Lisa Hoff minns när det rockade runt dressyren i VM 2010.

Hoffs VM-minne: Totilas, succéspanjor och chock
Totilas och Fuego – två VM-snackisar 2010. Foto: Lisa Hoff och Roland Thunholm

Det var första gången som Totilas satte sina hovar på amerikansk mark. Speakern gjorde en jättegrej av saken, eldade på för fullt och fick publiken att värma upp med att sjunga To-o-ti-las till tonerna av gamla discolåten YMCA. Självklart var amerikanarna med på noterna.

Det var en Totilas-hajp utan dess like.

Inte blev den mindre av att boken ”Totilas – the living legend” släpptes just under Kentucky-VM. På releasepartyt signerade ryttaren Edward Gal böcker, det dracks bubbel och alla beundrade det enormt påkostade praktverket. Holländarna pös av stolthet över landets svarte nationalklenod.

Om den tyske hästhandlaren och uppfödaren Paul Schockemöhle och hans fru Bettina var med på partyt får stå osagt. Kanske hade det varit lite väl provokativt. Men de fanns där i kulisserna under hela dressyren. Få anande då vad som var på gång och att Totilas holländska ägare höll på att storkna av hysterin kring den svarta hästen. Det var Totilas morgon, middag och kväll, sa de senare, när allt var över.

Edward Gal och Totilas gjorde vad de skulle. Tog tre VM-guld, vilket var nytt världsrekord, och blev kallade ”hästvärldens rockstjärnor” av amerikansk press. Men det var faktiskt ett annat par som vann publikens hjärtan.

På finalkvällen fick Gal och Totilas ihop 91.800 i freestylen. Sedan tog spanjoren Juan Manuel Munoz Dias och hans vita PRE-hingst Fuego XII över scenen.

Kastanjetterna klapprade i den kylslagna kvällen, Fuego piaffade som en taktmaskin och gjorde allt det svåraste lätt som en plätt, självbärigt och med glad uppsyn. Publiken gick bananas. Munoz Dias viftade med sin hatt, så lycklig, så lycklig. Succén var total. Ett enda stort lyckopiller.

När procenten 81.450 procent kom upp buade den amerikanska storpubliken ohämmat. Det blev till slut en femte plats, men en oförglömlig sådan. Fuego blev VM:s ”King of hearts”.

Efterspelet till VM gick också till historien. Det som ingen trodde kunde hända hände – Totilas såldes till Tyskland och Schockemöhle för runt hundra miljoner kronor. Dressyrvärlden var i chock. Var ingenting heligt längre? En sannsaga hade fått sitt beska slut.

De svenska dressyrryttarna då, hur gick det för dem? Tja, bästa svensk, Minna Telde och Larina Höm, var den enda som gick vidare till Specialen och slutade 28:a.

 

Detta är en personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden