Veterinärt
26 november 2017 20:02

Hög sockerhalt i fodret ökar risken för fång

EMSI en ny studie kring hästens foder har veterinär Sanna Truelsen Lindåse konstaterat att en hög sockerhalt ökar risken för vissa hästar att utveckla fång. För att fånga upp hästar i riskzonen har Truelsen Lindåse utvecklat ett enkelt test som lätt kan användas av hästägaren.

Hög sockerhalt i fodret ökar risken för fång
Patient med EMS under pågående undersökning. Foto: Johan Bröjer

I Sverige drabbas cirka tio hästar om dagen av fång. Sjukdomstillståndet är mycket smärtsamt och leder ofta till att hästen avlivas. Ekvint metabolt syndrom (EMS) är samlingsnamnet för sjukliga tillstånd som ökar risken för fång, och är att betrakta som en välfärdssjukdom.

Veterinär Sanna Truelsen Lindåse har studerat EMS och presenterat en avhandling i ämnet från SLU. Hon har kommit fram till att en av huvudorsakerna till EMS är när en insulinresistent häst får onormalt höga insulinkoncentrationer i blodet.
”Kunskapen om relationen mellan de olika komponenterna som ingår i EMS har varit begränsad, liksom möjligheterna att diagnosticera hästar med EMS under fältmässiga förhållanden”, säger Sanna Truelsen Lindåse i ett pressmeddelande från SLU.

För att kunna fånga upp vilka hästar som har insulinresistens har Sanna Truelsen Lindåse utvecklat ett test där djurägaren ger sin häst sockersirap i munnen på morgonen. En timme senare kan en veterinär ta ett blodprov, som efter analys ger svar på om hästen är insulinresistent.
”Det är en enkel metod som snabbt ger besked om hästen är frisk eller har EMS, vilket ger svenska veterinärer möjligheten att identifiera hästar som ligger i riskzonen för att utveckla fång”, säger Sanna Truelsen Lindåse.

Veterinär Sanna Truelsen Lindåse.
Veterinär Sanna Truelsen Lindåse. Foto: Carin Wrange

Hösilage med olika halter av sockerinnehåll har använts i studien, och att använda ett foder med lågt sockerinnehåll visade sig minska risken för hästar med insulinresistens att få höga insluinkoncentrationer i blodet. Det innebär att för en insulinresistent häst minskar risken för att hästen utvecklar fång om fodret har låg sockerhalt – det är med andra ord viktigt att känna till sockerhalten i fodret för insulinresistenta hästar.

I sin studie har Sanna Truelsen Lindåse även studerat hur viktökning och fetma påverkar insulinkänsligheten hos häst. Många feta hästar utvecklar på sikt fång, men studien visar att även om hästarna ökade mycket i vikt så utvecklade ingen ökad insulinresistens om de utfodrades med vallfoder som hade låg halt av socker och stärkelse.

Läs hela studien här
Läs mer om EMS

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden