Hästägartips
29 september 2022 19:35
Ridsportplus

Höga kostnader skapar oro

EkonomiÖkande priser på foder, energi och bränsle. Stor brist på stallströ och ekonomisk osäkerhet överlag. Så ser den närmaste framtiden ut. "Vi märker en stor oro hos landets ridskolor", säger Eva Netterberg, ordförande i RRO.

Höga kostnader skapar oro
Spån är en bristvara just nu och priset har gått upp extremt mycket. Foto: Paula da Silva/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När ridskolor och hästägare skulle fylla på med spån eller pellets inför vintern slog det stopp på många håll. Leverantörerna hade inget, eller väldigt lite, att leverera.
  – Sågverken drar ner på sin produktion eftersom det inte byggs lika mycket. Priserna har därmed gått upp extremt mycket, men vi försöker leverera så att alla kunder får något, säger Erik Dahl, vice koncernchef för Vida Stallströ.

  Alla leverantörer av spån och pellets som Ridsport talat med svarar på liknande sätt.
  − Vi har förfrågningar från nya kunder som vi inte kan leverera till. Samma råvaror används också till värmepellets, där efterfrågan är stor, säger Göran Mattsson, säljare på Norra Timber.
  − Vi prioriterar värmepellets före stallpelletsproduktion, säger Erika Edmark, marknadskommunikatör på SCA, som för närvarande levererar stallpellets främst i Norrland och då max fyra pallar per order.

  Fakta

  Kommundialog för ridskolor

  Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en mall där föreningsdrivna ridskolor enkelt kan fylla i sina ökade kostnader för att sedan kunna ta en dialog med kommunen om stöd.
  Länk >>

  Slår igenom hela samhället

  Lägg därtill de höga priserna på energi och bränsle, vilket får stor påverkan för såväl små hästgårdar som större anläggningar.
  − Till skillnad från torkåret 2018 så är detta något som slår igenom i hela samhället. Köpkraften påverkas och det återstår att se hur det går med efterfrågan på ridning när hushållens utgifter ökar. Kommer människor att kunna prioritera sina fritidsintressen?

  Det undrar Eva Netterberg, ordförande i Ridskolornas Riksorganisation, RRO.

  Hon säger att många ridskolor har höjt lektionspriserna mer än vad de vanligtvis gör vid en ny termin.
  − Det kan handla om en höjning på mellan fem och tio procent. Det ridskolorna också märker är att kunderna binder upp sig för kortare perioder, på grund av den ekonomiska osäkerheten.

  Eva Netterbergs råd till ridskolor är att inte underminera ekonomin i verksamheten.
  − Se till att det finns en ekonomisk buffert. Att höja avgifterna kan vara absolut nödvändigt, och se då också till att förklara för eleverna varför avgifterna höjs.

  Kan ansöka om fondmedel

  I Skåne finns en möjlighet för den som inte har råd att betala sin ridning. Där har flera föreningar gått ihop och erbjuder en möjlighet för elever att ansöka om fondmedel för barn och unga som inte har råd med avgifterna. Under första året fick 33 barn och unga del av fondens pengar, som kommer från Carl Jönssons understödsstiftelse.
  − Det är ett steg i vårt arbete att göra ridsporten tillgänglig för fler, säger Maria G Sånesson, verksamhetschef på Skånes Ridsportförbund.

  Fakta

  Det händer med priserna

  • Bränsle: En liter diesel har ökat från drygt 14 kronor i början av 2021 till över 24 kronor i september 2022.
  • Stallströ: Byggbranschen går sämre, vilket påverkar sågverkens produktion. Dessutom används samma råvara till värmepellets, där efterfrågan har ökat kraftigt på grund av energipriserna. Räkna med minst 50-procentiga kostnadsökningar – om det ens finns att få tag i.
  • Foder: Jordbruksverkets skördeprognos visar på en normalskörd för spannmål i Sverige. Vallskörden har också varit god på många håll, med undantag för östra Sverige. Kriget i Ukraina med åtföljande brist på konstgödsel, dyrare silageplast och ökade drivmedelskostnader driver dock upp priserna.
  • El: Enligt prognoserna fortsätter elpriset att skena i stora delar av landet.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden