Porträtt
30 maj 2015 17:47
Ridsportplus

”Hon gör allt för sin ryttare”

Balahe har vunnit mycket med Douglas Lindelöw på ryggen. Nu fortsätter hon att leverera felfria och snabba rundor med Irma Karlsson på ryggen.

”Hon gör allt för sin ryttare”
Irma gillar verkligen sitt vinnarsto Balahe. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Balahe (sto f-02 e Baloubet du Rouet-Flamingo, uppf Hans Stodell) har hunnit bli tolv år gammal. Till stall Lindelöw kom hon som 7-åring, för att stå uppstallad. Douglas Lindelöw gillade uppenbarligen hästen och köpte henne.

– Hon har en fantastisk vilja och är så hinderklok. Hon är väldigt naturligt snabbt, säger Agneta Lindelöw om Balahe. 

Att sälja henne till Irma var inte helt enkelt. 

– Det satt lite långt inne, Men det är jättekul att Irma rider henne och att hon är kvar i stallet, säger Agneta.

 Irma Karlsson, som tog ett EM-guld för young rider på Cornet 39 förra sommaren, har ridit Balahe i drygt ett halvår nu. Hon är uppenbarligen väldigt nöjd med köpet av stoet, så här direkt efter segern i 7-stars 1,40-hoppning.

– Jag hade två tävlingar som jag red in mig på henne. Sedan dess har vi i princip vunnit varenda tävling. Jag vill välja mina tillfällen med henne, jag rider någon stor klass ibland, säger Irma.

Stoets styrkor är tidshoppning. Att gå fort är specialiten. 

– Hon är en speedhäst, så jag vill rida på tid och hon trivs med att gå på tid hela tiden.

– Hon är väldigt pigg och het. Hon är väl ingen häst som man markjobbar och rider noggrann dressyr på. Det är på hennes villkor. Hon är alltid lika pigg, ska alltid ha koll på allt och står med huvudet ut ur boxar och tittar, säger Irma.

Irma tycker att hon lärt sig mycket på den tid hon ridit Balahe.

– Hon kan det mesta. Man får lite hänga med på hennes villkor. Jag gillar heta hästar, man får inte försöka ändra henne. Jag tror att jag har fått bättre självförtroende sedan jag började rida henne. Man lär sig att rida fort och får in känslan, det är väldigt bra.

 – Det här att vinna och känna att man är med och har något där att göra. När man går in i en omhoppning med henne så vet man att man kan vinna. Det är inte så att man bara ska försöka, utan man vet. Det ger lite trygghet. 

 Planerna för framtiden är att behålla stoet, fortsätta rida och förhoppningsvis vinna många fler tidshoppningar.

– Jag har inga planer på att sälja henne även fast det skulle gå. Hon betyder jättemycket för mig. Just nu är hon den snabbaste och den som vinner mest av mina hästar, säger Irma.

Balahes största fördel är enligt Irma hennes inställning. Mod, vilja och inställning gör henne till en perfekt tävlingshäst.

 – Hon kanske inte har allt scoop i världen men hon gör alltid sitt bästa och är alltid på bra humör. Hon är aldrig tjurig, kanske när hon äter gräs och inte vill gå in. Hon gör verkligen allt för sin ryttare.

 Den som har sett Balahe på tävlingsbanan har förmodligen lagt märke till att hon springer med tungan ute. Enligt Irma är det fartspärren som är i. 

– Så det kan inte gå långsammare när hon dragit ut den.

Douglas får nöja sig med att titta på hästen hemma i stallet, för rida henne får han inte göra.

– Jag tror att han saknar henne lite. Han är nog sugen på att ta med henne på vissa tävlingar när det är lite roliga klasser. Men det kan han glömma. Han får inte ens rida henne hemma. 

Irma har snart avklarat det första halvåret som senior. Förutom vinster i speedklasser med Balahe har hon bekantat sig med nya hästar.  

– Det var lite omtumlande där ett tag, när jag tagit EM-guld, jag sålde min häst och jag fick börja om på nytt. Men jag har väldigt bra hästmaterial och det känns som att jag är tillbaka på den nivån där jag var innan jag sålde Cornet. 

– Jag har två hästar som jag tror på, Wireina som ska gå SM-finalen i morgon och Starling som går 1,50-finalen här. Han är lite speciell. Han är väldigt het, faktiskt hetare än Balahe. Så jag håller fortfarande på att rida in mig på honom. Wireina kommer förhoppningsvis att kunna ta sig an lite större uppgifter nu.

 Som känt har Irma blivit utvald till Young Riders Academy. Hon kommer att träna för Gerco Schröder, en ryttare vars ridstil Irma identifierar sig med. 

– Jag fick vara med och tycka till om tränare. Jag tycker att han passar mig bäst, för hans ridstil är lik min. Jag valde faktiskt honom framför Rolf-Göran. 

– Det är jättebra att få input från andra tränare. Jag vill ha samma röda tråd men med lite nya idéer.

Vad tror du Gerco kommer tycka om Balahe? 

– Hon är lite svår att träna men jag tror att hon kommer att tycka om henne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden