Hoppning
30 juli 2020 06:53

Hoppryttare stängs av efter användande av amfetamin

DopningHan tog amfetamin och kokain dagen före tyska mästerskapet i hoppning för att fira sin födelsedag. Nu har Internationella Ridsportförbundet stängt av ryttaren i två år.

Hoppryttare stängs av efter användande av amfetamin
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det var i juni 2018 som dopningsfallet uppdagades.

Den tyske hoppryttaren Jan-Philipp Weichert testade positivt för substansen benzoylecgonine som finns i kokain och amfetamin i samband med det tyska mästerskapet i hoppning.

Nu är ärendet avgjort och Internationella Ridsportförbundet, FEI, stänger av ryttaren i två år. Det har varit många turer i fallet, bland annat hävdes avstängningen tillfälligt en period.

Ångrar sig

Vid ett förhör med FEI:s tribunal i december 2019 erkände ryttaren att han hade tagit amfetamin och kokain för att fira sin födelsedag, dagen innan tävling. Han har i förhör sagt att han ångrar sig djupt, att han inte tog drogerna för att påverka sin tävlingsprestation och att fallet har påverkat hela hans karriär – som innefattade en hel del internationellt tävlande – och hästverksamhet negativt.

FEI menar att ryttaren måste ha förstått att intag av drogerna dagen innan tävling skulle påverka ett eventuellt dopningstest och att ”användandet av kokain och amfetamin tveklöst går emot sportens anda och utgör en hälsorisk för idrottaren”.

Avstängning

Jan-Philipp Weichert ska betala kostnaderna i samband med utredningen och böter på ungefär 15 000 kronor. Han stängs också av i två år, men får tillgodoräkna sig den tid han redan har varit avstängd vilket gör att avstängningen nu är avklarad.

Ryttaren måste också låta sig behandlas för sitt drogbruk.

Ryttare lyder under WADA:s anti-dopningsreglemente.

Beslutet om avstängningen kan överklagas till Internationella Skiljedomstolen, CAS, inom tre veckor.

Hela beslutet hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden