Sverige
12 mars 13:43

Hoppryttaren förlorar sponsor – företag suspenderar samarbetsavtal

AvbryterDen svenska elithoppryttaren som anklagats för att ha behandlat sina hästar illa förlorar nu sponsorer. Ett av företagen som ryttaren har samarbetat med väljer nu att suspendera samarbetsavtalet med omedelbar verkan, det vill säga att de väljer att avbryta samarbetet med hoppryttaren tillsvidare.

Hoppryttaren förlorar sponsor – företag suspenderar samarbetsavtal
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Efter de allvarliga uppgifter som har publicerats gällande missförhållandena hos en hoppryttare väljer en av ryttarens sponsorer nu att tillsvidare suspendera samarbetsavtalet med omedelbar verkan. I ett uttalande från företaget beskriver de att deras mission är att skapa trygghet för djur, bidra till förbättrad hästhälsa och ökad hästvälfärd och att deras profilryttares roll som ambassadörer är att förmedla deras värderingar. 

– Vi har tagit del av de uppgifter som har publicerats. För oss är det helt avgörande att våra profilryttare behandlar sina hästar enligt gällande reglementen, med full respekt och kärleksfull omsorg, säger företagets talesperson.

Ytterligare ett företag som tidigare samarbetat med ryttaren väljer nu att ta avstånd. De säger:
– Vi ser mycket allvarligt på sådana missförhållanden. Misskötsel av djur strider mot både svensk lag och företagets uppförandekod. Överträdelser av dessa tas på stort allvar och kan användas som grund för översyn av eventuella avtal.

Detta har hänt:

Det var på måndagen den 11 mars som Aftonbladet, Sportbladet publicerade en granskning där flera av elitryttarens hästskötare vittnar om att han vid flera tillfällen ska ha behandlat sina hästar illa. Det rör sig bland annat om att mannen ska ha piskat hästarna blodiga vid flera tillfällen, straffridit dem efter dåliga resultat på tävlingsbanan och kastat en hammare på en häst som inte ville stå still vid skoning. Många hästar hade vid flera tillfällen såriga munnar, efter hård ridning, och ryttaren ska ha försökt hoppa en häst som var sederad. 

Under straffridningen krävde ryttaren att hästarna skulle galoppera så fort som möjligt för att sedan tvärnita.
– Om inte resultaten blev bra så flippade han ur. Första gången han red dem hemma efter tävling straffred han dem. Lyssnade hästen inte på en millisekund så sparkade han den i sidorna 20 gånger. Då rusade den fram. Blev den stark då så slet han den i munnen. Hästarna blev livrädda. Det kunde vara en tisdag – två dagar efter tävlingen, säger en av hästskötarna till Sportbladet.
Hästskötarna vittnar också om att mannens hästar fick för lite grovfoder, och att de gav hästarna extra hö i smyg.

Förbundet har agerat

Under tisdagen den 12 mars meddelade Svenska Ridsportförbundet att de väljer att pausa ryttaren från alla landslagrelaterade uppdrag. Beslutet är i dagsläget inte en disciplinär åtgärd, utan en paus under vidare granskning av uppgifterna, skriver förbundet på sin hemsida.

Ridsport har sedan i måndags, utan respons, sökt elitryttaren för en kommentar till uppgifterna som framkommit i Aftonbladets granskning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden