Avelsnyheter
21 mars 2021 09:35
Ridsportplus

Hoppstammade tillskott i connemaraaveln

Avelsvärdering connemaraTvå hoppstammade connemarahingstar som båda har avelsgiganterna Poetic Justice och Dexter Leam Pondi i härstamningen - det blev utdelningen när Svenska Connemarasällskapet genomförde årets avelsvärdering. Högst bedömd av dem blev 3-åriga Springers Charleston.

Hoppstammade tillskott i connemaraaveln
Högst bedömd vid connemarahingstarnas avelsvärdering blev 3-åriga Springers Charleston. Han visades av ägaren Caroline Jeppsson. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Covid-19 och EHV-1 till trots – under helgen har Svenska Connemarasällskapet kunna genomföra sin avelsvärdering av hingstar på Grevagården i Skövde. Visningen har haft ett helt nytt upplägg där hingstarna visats en i taget. Avelsvärderingen har livesänts på Internet, och den gemensamma kritiken lästes också upp digitalt. Nämnden bestod av ordförande Håkan Erlandsson, Christina Ivarsson, hoppdomaren Harald Jönsson och veterinär Karoline Uppström Wahn.

Arrangemanget flöt på väl med elva deltagande hingstar, där en visning avbröts på ägarens begäran. Åldersfördelningen på de visade hingstarna var tre 3-åringar, fyra 4-åringar, två 5-åringar och en 11-åring. Två hingstar passerade gränsen för godkännande och tilldelades avelsvärdesklass G.

Springers Charleston högst bedömd

Högst bedömd under dagen både exteriört och i hoppning blev den 3-åriga, danskfödda Springers Charleston, uppfödd av Elin Ström-Springer och ägd av Caroline Jeppson, Stuteri CJ i Tomelilla. Springers Charleston inledde sin poängrad med dubbla nior, belönades med en nia på galoppen och åttor på de övriga gångarterna. Med en sjua på benstället blev det totalt 41 poäng exteriört för Springers Charleston, och i hoppningen blev betyget dubbla nior.

Caroline Jeppsson driver hingststation och prestationsavel inriktad på främst hoppnig och fälttävlan. Hon har fött upp ett stort antal SWB-hästar, ridponnyer och welsh partbred, men sedan tre år tillbaka är aveln främst fokuserad på connemara. Springers Charleston – eller Tony som han kallas där hemma – fick Caroline upp ögonen för hos den danska uppfödaren i somras.
– Hon hade ett antal 2-åringar med en snarlik stam, och jag valde Tony helt och hållet på stammen och typen, berättar Caroline.
– Jag såg en hel del videos på honom så jag visste vad jag köpte.

Tony är tänkt som en matchning i Carolines eget avelsarbete, och Caroline berättar hur hon tycker att han väger upp svagheterna hos hennes andra connemarahingst. Dessutom har han en riktigt bra bakbensteknik i hoppningen – något som Caroline vanligtvis tycker fattas hos connemaran. Just bakbenstekniken är något hon sett att fadern Springers Poetic Rohan lämnat till många avkommor.
– Rohan har lämnat en godkänd hingst i Frankrike också, och nu vår Tony. Dessutom är det en stark stolinje, förklarar Caroline.

Linjeavlad på Dexer Leam Pondi

I härstamningen årerfinns prestationsförärvaren Poetic Justice som farfar, och EM-hingsten och prestationsförärvaren Dexter Leam Pondi är inte bara morfar till Tony utan ligger även i fjärde led genom fadern.
– Så Tony är linjeavlad på Dexter Leam Pondi, säger Caroline.

Nu väntar en betäckningssäsong för Tony, och han kommer att stå till förfogande genom naturlig betäckning. Caroline hade själv tänkt använda honom till två ston, men nu blir det eventuellt fler där hemma.
– Med de här fina poängen får vi kanske tänka om, säger Caroline.
– Han ska i alla fall först få betäcka ett av våra äldre ston, så han lär sig hur man betäcker.
– Men först ska han av med skona och ut i hagen så han får röra på sig. Han går med en 17-årig welshhingst och en 2-årig SWB-hingst, och han har varit så uppfodrad inför visningen så nu ska han få komma hem och landa.

Muntlig kritik Springers Charelston:

Löshoppning: ”Mycket god balans, som regel ganska säker i sin taxering, har en mycket bra framåtbjudning, är spänstig i kroppen. Har ett kraftfullt avsprång med mycket bra bakbensaktion, öppnar upp väl. Inte riktigt lika utvecklad i sin frambensteknik. Har ett stort språng. Samarbetsvillig och har ett mycket gott förtroende. Fokuserad på sin uppgift”.

Exteriör: ”Långlinjerad hingst av mycket god rastyp. Han är välutvecklad med vackert huvud, en välformad hals med naturlig resning, han har nöjaktigt djup och välformat bakparti. Han är nöjaktigt benad, tåvid fram, korrekt bak. Skritten är avspänd, rörlig med god takt. Traven är taktmässig, vägvinnande. Galoppen är välbalanserad, vägvinnande med gott register”.

Bjennesbyaxwell_e265_033w
4-åriga Bjennesby Axwell gick åttor rakt igenom på exteriören. Foto: Yvonne Karlsson

Hoppstammad 4-åring godkänd

Den andra hingsten som passerade nålsögat blev den 4-årige Bjennesby Axwell, uppfödd och ägd av Paulina Johansson i Sävsjö. Axwell belönades med åttor rakt igenom både exteriört och på gångarterna, och fick dubbla sjuor i hoppbetyg.

Precis som med Springers Charleston är stammen prestationsavelad på hoppning, och där återfinns både Poetic Justice och Dexter Leam Pondi. Ovanpå dessa prestationsförärvare har fadern Vox Pop de l’Aulne har gått flera EM i hoppning med placeringar. Modern till Bjennesby Axwell är flerfaldigt guldbelönad och har lämnat guldbelönad avkomma.

Muntlig kritik Bjennesby Axwell:

Löshoppning: ”En välbalanserad herre, med en lite onödigt stark framåtbjudning, han är spänstig och elastisk i språnget, låter språngkurvan bli lite flack. Istället för att trycka på uppåt trycker han lite framåt, och då får han lite problem att få med sina framben, han är bättre i sin bakbensteknik. Han är ju uppmärksam, han har ett gott förtroende. För dagen på gränsen till att vara lite hetsig”.

Exteriör: ”En hingst av god rastyp av det något lättare slaget. Han är långlinjerad med god könsprägel, han har ett vackert huvud, en lång välformad hals, en välliggande bog och ett rastypiskt kors. Han är nöjaktigt benad, relativt korrekt. Skritten är avspänd med god takt. Traven är lätt och balanserad. Galoppen är energisk, vägvinnande med god balans”.

Två höjda avelsvärdesklasser

Avelsvärderingsnämnden gick även igenom landets bestånd av connemarahingstar, och två hingstar tilldelades höjd avelsvärdesklass. Ashfield Cathal Cathal Crobdhearg höjdes till Elit postumt, och Starrhult Bossanova belönades med A exteriört på avkommornas meriter.

Resultat avelsvärdering connemaraponnyer, Grevagården 20 mars 2021

Avelsvärderingsnämnd: Håkan Erlandsson (ordförande), Christina Ivarsson, Harald Jönsson (löshoppning), Karoline Uppström Wahn (veterinär).

Nygodkända hingstar:
Springers Charleston f-18 146/20 cm e Springers Poetic Rohan u Springers Charleen e Dexter Leam Pondi, uppf Elin Ström-Springer, äg Caroline Jeppsson. 99788=41 poäng, galopp 9, löshoppning 99, avelsvärdesklass G.

Bjennesby Axwell f-17 146/18,5 cm e Vox Pop de l’Aulne u Bjennesby Gergi e Poetic Justice, uppf/äg Paulina Johansson. 88888=40 poäng, galopp 8, löshoppning 77, avelsvärdesklass G.

Höjning av avelsvärdesklass:
Ashfield Cathal Cathal Crobdhearg f-92 e Ormond Oliver u Ashfield Lor Sparrow e Carna Bobby, uppf James Jones, äg Ingrid Hallengård. Avelsvärdesklass Elit postumt.

Starrhult Bossanova RC 106 f-03 e Spinway Corona u Hagens Paloma e Tulira Highball, uppf Stuteri Starrhult, äg Elisabeth och Johan Ljungstorp. Avelsvärdesklass A exteriört.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden