Avelsnyheter
18 mars 2021 20:43
Ridsportplus

30 hingstar ska avelsvärderas på Grevagården

AvelsvärderingI helgen håller New Forest-föreningen och Connemarasällskapet avelsvärdering på Grevagården, dit ett 30-tal hingstar är anmälda och kommer att finnas på plats - något som har krävt en hel del säkerhetsåtgärder från arrangörernas sida.

30 hingstar ska avelsvärderas på Grevagården
Vox Pop De L'Aulne, här med Fanny Kullmyr i Falsterbo, står som fadershingst till tre av de 11 anmälda connemarahingstarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Avelsvärderingen och det särskilda bruksprovet för new forest- och connemarahingstar har inte bara coronapandemin att ta hänsyn till – de senaste veckornas virusutbrott har gjort att läget blivit än svårare. Ridsportförbundet har utfärdat tävlingsstopp, men det gäller inte evenemang som avelsvärderingar.

  Ridsport ringde upp Håkan Erlandsson, ordförande i Svenska New Forestföreningen, för att höra mer om arrangemanget.

  Det är i stort sett nedstängt i häst-Sverige – hur går tankarna hos er när det gäller att samla ett 30-tal hingstar från olika delar av landet på samma ställe?
  – Vi har vidtagit mesta möjliga säkerhets- och försiktighetsåtgärder för att genomföra evenemanget, och tittat på SVA:s råd. Vi tillämpar hästägarförsäkran och är extra försiktiga – vi rekommenderar ägarna att inte stalla upp om det inte är nödvändigt, och för de hingstar som är uppstallade så är de indelade i olika zoner i stallet för att inte träffa varandra. Hingstarna ska även tempas före arrangemanget.

  Ingen kritik lämnas till hingstarna på plats.

  Har ni tvingats ändra mycket i ert ursprungliga upplägg, med tanke på coronapandemin och nu även virusutbrottet?
  – Det har vi fått göra, men det har vi planerat länge på grund av pandemin. De sista veckorna har vi lagt till det här med att hingstarna ska tempas och att de få hingstar som stallas upp står i olika stallar eller med olika ingångar. I övrigt är det publikfritt, ingen cafeteria och ett maxantal när det gäller hur många personer som får vara med varje hingst. Det lämnas heller ingen kritik på plats utan hingstarna får åka hem så fort de är klara.

  Hur tänker ni med testryttarna, som ska sitta upp på flera hingstar?
  – De får möjlighet att desinficera sig mellan uppsittningarna, och de kan byta handskar.

  19 new forest-hingstar var anmälda från början, hur ser det ut – kommer alla eller har några tagit beslutet att stanna hemma?
  – Det är någon ägare som är sjuk i corona där hingsten nu är struken, och tre-fyra hingstar kommer inte på grund av att det finns smitta eller misstänkt smitta i deras stall.

  Det har inte tillkommit något som har gjort att vi har behövt ändra oss.

  Madeleine Beckman är ordförande i Connemarasällskapet, som arrangerar avelsvärderingarna i samarbete med New Forest-föreningen.

  Ni har aldrig tvivlat på att den här avelsvärderingen bör genomföras?
  – Vi har följt läget, men det har inte tillkommit något som har gjort att vi har behövt ändra oss. Vi har följt läget väldigt noga.

  Connemara-hingstarna kommer inte att ridas av testryttare, utan här kommer hingstarna att spendera en kortare tid på plats på Grevagården.
  – Hingstarnas bedömning tar max 1,5 timme, och ingen av våra hingstar ska behöva övernatta utan schemat ska ha planerats utifrån hur långt man har att köra. Så det har kanske varit lite enklare för oss, men vi gör det här tillsammans och vi har tittat över risker och följer de rekommendationer som finns både när det gäller häst- och människovirus. Vi känner oss trygga med att det här är korrekt hanterat, med hästsmittan.

  Ridsportförbundet förlänger idag tävlingsstoppet i ytterligare två veckor, vad tänker ni angående det?
  – Det är ju bra, men det är ju i den miljön. För hästeriet i allmänhet i Sverige är det en helt normal situation, som det alltid har varit – det är inget konstigt i år. Däremot vill väl Ridsportförbundet – vilket man kan förstå i och med att man har haft internationellt tävlingsdeltagande – stoppa tävlingar under en tid, men det är ju deras bedömning.

  I år är det nog ovanligt bra kontroll på det hela.

  Bland New Forest-hingstarna har ett par strukits, hur ser det ut bland connemarorna?
  – Vi har haft kontakt med alla ägarna, de håller på och tempar hingstarna hemma nu, men vi har inte hört om några avhopp än. Det är ju två dagar kvar, så vi får se. Det är skönt, alla ställer upp och tar ansvar själva så det känns tryggt och bra. Det är alltid en risk att ordna hingstpremiering på våren, så i år är det nog ovanligt bra kontroll på det hela skulle jag säga.

  Avelsvärderingen på Grevagården kommer att sändas via EquiSport.tv.

  Katalog över anmälda hingstar

  SVA:s rekommendationer för smittskydd

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden