Fälttävlan
23 augusti 2016 10:09

Hovdala blev en succé – återkommer 2017

Uppåt 10 000 personer besökte nya Hovdala International Horse Trials i Hässleholm och berömmet haglar över tävlingen. ”Nu lägger vi i en ny växel till nästa år” säger sportchef Mattias Gårdlund.

Hovdala blev en succé – återkommer 2017
Louise Hiort af Ornäs som här far fram inne på borggården tog brons i YR-SM.

Hovdala International Horse Trials blev en succé på många sätt, inte minst sett till antalet besökare. Den exakta siffran är inte fastslagen än, men uppåt 10 000 personer beräknas ha besökt tävlingarna och den tillhörande slottsmarknaden med kringaktiviteter förra veckan.
– Vi har fått fantastisk feedback från publik, sponsorer, ryttare och alla andra, säger sportchef Mattias Gårdlund till Ridsport.


Banans kuliss var slottet med anor från medeltiden. Här hoppar Lina Forsberg som vann junior-SM.

Tävlingen körde internationella fälttävlansklasser med tvåstjärnigt som topp utöver specialklassen för SM. Bland annat var tyska, finska och tjeckiska ryttare framgångsrika på tävlingen och Gårdlund tror att det goda ryktet om tävlingen lär bidra till att locka ännu fler internationella ryttare nästa år.
Redan nu kan han avslöja att det blir en fortsättning på succén.
– Nu lägger vi i en ny växel till nästa år. Vi utökar tävlingsorganisationen och ska göra allt ännu lite bättre. Inget lämnas åt slumpen.

Teamet Mattias Gårdlund och Anna Wemlerth, ledningen bakom tävlingen, är alltså glada men inte nöjda och klara. Snart åker duon, som har arbetat i princip dygnet runt med tävlingarna och dess förberedelser, till Bali – både för att semestra och för att planera för många år framåt. Medan de just nu fortfarande håller på att återställa den vackra slottsmiljön görs utvärderingar och nya planer inför Hovdala International Horse Trials 2017.

I år finns det inte någon trestjärnig på svensk mark, men Hovdala kan komma att ändra på saken till nästa år.
– Vi satsar på lika många klasser, men vill utöka med en trestjärnig. Det finns en plan för att kunna ha trestjärnigt här nästa år och vi arbetar vidare för att komma dit, säger Gårdlund.

Innan tävlingen sa Mattias Gårdlund att han hoppades på att tävlingen med dess internationella atmosfär och prispott på 250 000 kronor skulle vara en injektion för sporten. De ryttare som Ridsport har pratat med är rörande överrens om att det är precis så.
– Det här är precis vad svensk fälttävlan behöver. Arrangörerna har gjort ett riktigt bra jobb, både med prispengar, banan och hela tävlingen, säger SM-vinnaren Viktoria Carlerbäck (läs mer om hennes vinst här).


På Hovdalas kullar utkämpades strider mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Nu var det en strid om SM-medaljer som gällde.

Vill du se mer bilder från banan? Här kan du se samtliga SM-medaljörer fara fram i terrängen.

Text: Madeleine von Koch
Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden