Hoppning
6 december 2019 06:00

I dag väntar giganternas kamp

VärldsduellKapten Amerika mot kapten Europa. Det finns något episkt över lagtävlingen som avgörs under fredagskvällen i Paris. Och kapten Europa är ingen mindre än Sveriges Henrik Ankarcrona.

I dag väntar giganternas kamp
Segerlaget från april 2018, med Pius Schwizer, Harrie Smolders, Darragh Kenny, Olivier Philippaerts och Edward Levy. Pressbild/Longines Masters

För första gången är det en svensk lagledare som ställer upp det europeiska lag som ska krossa det amerikanska laget i Riders Masters cup – om allt går som det gjort tidigare, vill säga.

I de fyra tidigare lagduellerna har det blivit seger för det europeiska laget, men i kväll blir det annorlunda. Tidigare gånger har motståndarna kommit från USA, men denna gång är hela Amerika representerat i det andra laget.

I kväll är det upp till bevis för Henrik Ankarcrona och hans fem utvalda ryttare, Kevin Staut, fransmannen som har fördelen av hemmaplan, Sveriges Henrik von Eckermann som just tagit sig in på FEI:s topp 10-ranking, regerande Europamästaren Martin Fuchs från Schweiz, unge belgaren Jos Verloy, etta på FEI:s U25-ranking, och irländaren Darragh Kenny, styrkt av segern i tidshoppningen på Friends förra helgen.

Det amerikanska laget leds av Robert Ridland, som varit med förr. Han radar upp Marlon Modolo Zanotelli och Rodrigo Pessoa från Brasilien, Eric Lamaze och Kara Chad från Kanada samt Laura Kraut från USA. I ett sent skede har Lucas Porter bytts ut mot Kara Chad.

Klockan 21.30 i kväll möts de två lagen på en Grand Prix-bana, där ryttarna duellerar mot varandra och där duellvinnaren får tio poäng till sitt lag.
Därefter följer en tidshoppning på 1,45-hinder där ryttarna har möjlighet att byta till en annan häst. Först på plan är en ryttare från det förlorande laget i den första hoppningen, och vinnarlaget får utse motståndare till denna. Därefter är det vinnarlagets tur att skicka ut en ryttare, och det andra laget som får utse motståndare.

− Ni kan lita på att jag kommer att ge allt jag har för att Europas lag ska hamna överst på prispallen igen, lovar kapten Europa, Henrik Ankarcrona, enligt ett pressmeddelande från Longines Riders Masters.

Han berättar också att flera ryttare har kontaktat honom och erbjudit sig att vara med i laget, och att han är helt övertygad om att han har det bästa möjliga laget just nu.

Startlistor och resultat

Här kan du se tävlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden