Nyheter
14 november 2019 09:04
Ridsportplus

I Do Kiss fortsätter skörda framgång internationellt

InternationelltSWB-hästen I Do Kiss har burit sin nuvarande ryttare Naima Moreira Laliberté från Kanada till seger i 2019 Orion Cup. ”Galet kul”, säger uppfödaren Pehr Marklund.

I Do Kiss fortsätter skörda framgång internationellt
I Do Kiss tävlades tidigare av Cecilia Bergåkra. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Orion Cup är öppen för ryttare mellan 16 och 25 år och ska inspirera ryttarna att träna och planera för tävling på elitnivå.

Vinner gör den som har högst medelsnittsprocent från tre U25 Grand Prix. Resultat som tagits på CDI-nivå ger en procent extra.

Naima Moreira Laliberté var förhandstippad vinnare eftersom hon är den enda kanadensiska ryttaren som är med bland topp tio på FEI:s rankning över världens bästa U25-ryttare. Naima och 13-åriga I Do Kiss (f-06 e French Kiss-Donnerfly, uppf P&A Development AB) är för närvarande på sjunde plats på världsrankingen.

Född i Skellefteå

Hennes genomsnittsprocent blev 71,413. I Do Kiss är född i Skellefteå hos uppfödaren Pehr Marklund.

Pehr valde att placera sin uppfödning hos Sigrid Bergåkra och det var början på ett långt och fruktsamt samarbete för alla inblandade parter och som fortfarande är i allra högsta grad levande.
– Jag är så stolt över I Do Kiss prestation, han är en riktig krigare, säger Naima Moreira Laliberté till Eurodressage.com.

Idokissfol
I Do Kiss imponerade redan som föl. Här ses han med uppfödaren Pehr Marklund och med sin mamma, den elitpremierade Idonna. Foto: Privat

Det är Pehr Marklund också, men det finns något han är ännu gladare över:
– Framför allt att ha fått sälja till någon som är så kär i sin häst som Naima är, det är värdefullt.

Framgångsrikt möderne

I Do Kiss mor är Elitpremierade Idonna (35) ( e Donnerfly-Urbino-Iran, uppfödd av Barbara Nathansson). Hon hann få tio föl.
– Idonna var så lätt på alla sätt och vis, lätt att hantera, lätt att få dräktig och jag skulle vilja säga att hon var enormt smart. Ranghög i hagen men väldigt lättsam att ha att göra med. ”Kissen” har fått samma huvud. Han har inte alltid haft det så lätt för sig men har ett pannben som är två centimeter tjockt. Dessutom har han tävlat på under alla dessa år och varit frisk och fräsch hela tiden.

Idonnas första fyra föl tävlar från Prix S:t Georges till Grand Prix.

– ”Zacken” är den jag trott mest på (Izack f 09 e Blue Hors Zack) och han är på väg mot Intermediaire med Cecilia Bergåkra nu. Vi tror att han är en blivande Grand Prix-häst.

Matchas mot OS i Tokyo

I Do Kiss är inte Naima Moreira Lalibertés förstahäst, men med tanke på att hon nu siktar mot OS i Tokyo blir det en spännande tid fram till dess för Pehr Marklund.
– Vi vet att allt kan hända med hästar så det finns kanske en möjlighet för ”Kissen”, säger han förhoppningsfullt.

Naima Moreira Lalibertés far Guy är mest känd för att ha varit med och grundat Cirque de Soleil.

Läs mer om I Do Kiss och samarbetet mellan uppfödaren och familjen Bergåkra här:

Fakta

Cirque de Soleil

Cirque du Soleil är en av världens främsta grupper inom nycirkus.

Man har skördat stora publikframgångar och drivs numera som ett storföretag med 3 500 anställda.

Företaget är baserat i Montréal, Québec, Kanada och grundades 1984 av två gatuartister, Guy Laliberté och Daniel Gauthier.

Källa: Wikipedia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden