Ponny
29 september 2015 16:28

Indelningen på ponny tas bort

Sällan har något fått så mycket uppmärksamhet och diskuterats så flitigt, som Ridsportförbundets indelning i olika åldersgrupper för ponnyryttare. Nu backar förbundet och tar bort gruppindelningen från årsskiftet 2015/2016.

Indelningen på ponny tas bort
Från och med årsskiftet försvinner gruppindelningen på ponny.

Regeln infördes för cirka ett år sedan, där ponnyryttare delades in i grupper efter ålder – upp till 16 år och 17-20 år. Men många, särskilt inom ponnyhoppningen, har upplevt den nya indelningen som krånglig och orättvis. Efter en enkät som tävlingssektionen gjorde i augusti – som fick närmare 5000 svar – har man nu beslutat att gruppindelningen försvinner från nästa år. Att man får tävla ponny upp till man som ryttare fyller 20 år blir dock kvar. När det gäller kategoriindelningen blir det ingen förändring.

– Barns och ungdomars tävlande är en viktig och prioriterad fråga både för oss i Tävlingssektionen, inom förbundet och för idrotten i stort, säger Meta Persdotter, ordförande i Tävlingssektionen, till Svenska Ridsportförbundet, och fortsätter:
– Det är viktigt för oss att lyssna på arrangörer och aktiva och fånga upp den återkoppling vi har fått på 2014 års beslut.

Under det år gruppindelningen varit i bruk har det varit en positiv utveckling av antalet starter på ponny på alla nivåer, skriver Ridsportförbundet. Antalet ponnylicenser har ökat med 17 procent.

HÄR hittar du TR-ändringarna angående gruppindelningarna inför 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden