Krönika
22 maj 2023 11:45

Inför ROT och RUT för hästbranschen

Gästkrönika"Inför ROT- och RUT-avdrag för uppfödning och utbildning av svenskuppfödda hästar" - det är Anna Ozéns uppmaning för att hästföretagande lättare ska kunna bli självständigt. Anna uppmanar fler förbund att ta tag i saken - antar ni utmaningen?

Inför ROT och RUT för hästbranschen
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Under min utbildningstid på Flyinge i början av 1990-talet matades vi elever med mantrat ”Duktigt folk finns det alltid jobb för”. Jag kan tro att samma mantra fortfarande trummas in vid våra riksanläggningar. När man tagit examen och blev erbjuden att jobba svart eller mot mat och husrum kom tvivlet. Var man inte duktig nog eller var man bara duktig om man var villig att arbeta på dessa villkor? 

Detta är nu 30 år sedan och liknande anställningsförhållanden erbjuds fortfarande. Aktörer i branschen har inte förstått att de måste vara medlemmar i moms, att deras arbetskraft måste vara försäkrade på arbetsplatsen, att de måste betala in avgifter till staten och att de måste föra löpande bokföring. 

Jag skäms för min näring när jag läser om det. Hur ska vi alla kunna bli betraktade som seriösa när det brister i sådana basala saker? Hur ska hästnäringen kunna bli en långsiktigt ekonomiskt hållbar näring med konkurrens på lika villkor när det förekommer verksamheter som baserar sig på svart arbetskraft och andra ekonomiskt tvivelaktiga överenskommelser?

Hur ska vi alla kunna bli betraktade som seriösa när det brister i sådana basala saker?

Företagande ska vara självständigt, varaktigt och ha ett vinstsyfte, enligt Skatteverkets definition.

Skatteverkets granskning av hästföretagande var inte en munter läsning. Är branschen ens mogen att bli kallad en näring? Hur tar vi på bästa sätt hand om den arbetskraft som utbildas på gymnasier och riksanläggningar – för att inte tala om alla hästar som föds upp och behöver utbildning? Vi har kommit en bit på väg men vi kan inte bygga en näring på att ett antal miljardärer behöver hitta någonstans där de kan stoppa in pengar för att få lägre skatt.

Mitt företag behöver gå med vinst för att jag ska kunna få pension i framtiden.  Inför ROT- och RUT-avdrag för uppfödning och utbildning av svenskuppfödda hästar. Det skulle lyfta vår bransch likt den lyfte företagandet kring hushållsnära tjänster och renovering av privatbostäder. Det skulle gynna såväl producenter som konsumenter inom hästnäringen men framför allt våra hästar och deras välfärd.

Är branschen ens mogen att bli kallad en näring?

HNS, LRF Häst och SvRF – ta tag i saken för näringens och hästarnas skull! Bevisa att vi är en bransch med konkurrens på schyssta villkor. Vi måste vara trovärdiga.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden