Dressyr
6 maj 2014 15:31

Ett annorlunda SM för Södertälje Ridklubb

Kan man som klubb anordna ett mästerskap på en annan anläggning, i ett helt annat län? Det ska gå menar Andrea Barth, verksamhetschef på Södertälje Ridklubb. "Vi ser det som ett träningsläger", säger hon.

Ett annorlunda SM för Södertälje Ridklubb
Tinne Vilhelmson-Silfvén och Divertimento vann i sin Grand Prix-debut 2011 på Ericsberg. Roland Thunholm

För ungefär två månader sedan blev Södertälje Ridklubb tillfrågade om de ville hålla i dressyr-SM. Klubben som är rutinerade arrangörer av hopptävlingar tackade ja för att få lite rutin även inom dressyren.

– Det blev lite hastigt och lustigt. Jag är verkligen ingen fena på dressyr så det är tur att jag har hjälp av tävlingsledaren Annica Lund. Vi ser det som träningsläger för oss att göra ett SM i dressyr, säger Andrea Barth.

De har haft sex veckor på sig att få tag på sponsorer till mästerskapen, något som inte var det allra lättaste.

– Det var en stor utmaning för oss att få ihop sponsorer på i alla fall 250 000 kronor. Men på något otroligt sätt så har vi lyckats göra det. Även om dressyr inte är lika sexigt att sponsra som hoppning.

En nyhet är att bilföretaget Porsche går in och sponsrar själva SM-klassen.

– Det skapar något nytt för dressyren med ett bilmärke som sponsrar. Hoppningen har haft Volkswagen som en stor sponsor så det är kul att dressyren får lite ögon på sig med ett bilmärke som jag tycker passar dressyren, säger Andrea Barth.

Det som också är lite speciellt är att tävlingarna inte hålls hemma på ridklubben i Södertälje. I stället är det Ericsberg utanför Katrineholm som är platsen där SM ska avgöras.

– Vi har ingen vidare koll på anläggningen och vi kommer säkert att göra lite tabbar eftersom att vi är nya. Men jag hoppas att folk ska ha lite tålamod.

Redan i morgon, onsdag, är tävlingsledningen, och några av ryttarna, på plats på Ericsberg. Funktionärerna kommer på torsdag.

– Våra funktionärer samåker och vi har hyrt ett litet hus där vi bor på madrasser. Det är enkelt men alla är väldigt laddade. Vi måste kunna göra tävlingen med så lite folk som möjligt eftersom vi inte kan flytta för mycket folk med tanke på resekostnader.

När Södertäljes styrka är samlad väntar SM-tävlingar med ett starkt startfält. Patrik Kittel, Charlotte Haid-Bondergaard och Tinne Vilhelmsson Silfvén är några ur det namnstarka startfältet.

– Vi förväntar oss att se väldigt mycket bra ryttare. Vi har ett otroligt starkt startfält och vi kommer att göra vårt bästa för att göra en bra tävling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden