Distansritt
7 februari 2017 18:30

Inga mer svenskar till skandal-länderna

I dag kom ett beslut många lär ha väntat på. Efter den senaste tidens härvor med döda hästar och dopingfall inom distansen har Svenska Ridsportförbundet beslutat att tills vidare inte skicka några svenska ekipage eller ryttare till länderna i FEI:s Grupp 7.

Inga mer svenskar till skandal-länderna
Förbundet och Andrea Barth sätter ned foten ordentligt den här gången.

Danska Ridsportförbundet offentliggjorde i morse sitt beslut att inga danska ryttare ska starta i FEI:s Grupp 7-länder, där exempelvis Förenade Arabemiraten och Qatar ingår.

Klockan 18 i dag meddelade även Svenska Ridsportförbundet att de ”tills vidare” inte kommer att skicka några ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de aktuella länderna.

– Vårt djurskyddsutskott träffas på fredag och har ärendet på sin agenda. Vi har tidigare tagit beslutet tillsammans med våra nordiska grannar att ha vissa kvalificeringskrav på dem som anmäls till distanstävlingar i G7-området. När Danmark valde att ta ytterligare ett steg såg vi ingen anledning att vänta. Rekommendationen från utskottet hade blivit densamma, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, på förbundets webbsida.

I år återstår bara två tävlingar som förbundet har fått inbjudningar till och de kommer inte att skicka svenska ekipage eller ryttare till någon av dem.

Skärpning av tidigare beslut
Förbundet säger att de noggrant har följt utvecklingen kring distansritt i G7-länderna, där det har hittills under året har dött flera hästar i distanslopp samtidigt som dopningsfallen blir allt fler.

I höstas gick Svenska Ridsportförbundet samman med organisationerna i de andra nordiska länderna för att komma överrens om en samsyn när det gällde kvalregler för att delta i inbjudningstävlingarna i området. De nya nordiska reglerna innebar att svenska ryttare inte fick delta i tävlingar i dessa länder på lånade hästar som de inte tidigare ridit, men att ryttare som själva tränat och kvalificerat sin häst kunde anmäla sig till internationella tävlingar. Nu sätter förbundet alltså stopp även för detta.

Även brittiska ridsportförbundet har beslutat att inte skicka några ekipage till de aktuella tävlingarna.

VILL DU LÄSA MER OM VAD SOM HAR HÄNT GÄLLANDE DOPNINGSFALLEN, DÖDA HÄSTAR OCH FEI:S ÅTGÄRDER? HÄR HITTAR DU RIDSPORTS RAPPORTERING

FEI:s regionala gruppindelning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden