Hästägartips
24 september 2020 09:52
Ridsportplus

Inga skor inget nytt inom travet

BarfotaUnder sommarhalvåret är det tillåtet att köra travlopp utan skor. Det är fortfarande populärt att rycka skorna inför tävlingsstarterna, säger Ulrika Frank hos Svensk Travsport, huvudorganisation för travet.

Inga skor inget nytt inom travet
Inom travet kan upp emot halva startfältet vara oskodda.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Från första december till sista februari är det förbjudet att starta en travhäst barfota i travlopp eftersom banorna är hårda vintertid. Men på sommarhalvåret är oskodda travhästar ingen ovanlig syn.
– Senast på Åby i Göteborg var det cirka 50 procent som gick barfota runt om. Det anges i startlistorna om hästen är skodd eller inte, eftersom de anses kunna trava snabbare utan, berättar Ulrika Frank.

Inom travet får inte 2-åringar gå barfota. Röster höjs också för att förbjuda att 3-åringar körs barfota. Detta för att hovarna inte anses vara fullt utvecklade.

Inom travsporten sker täta besiktningar av barfotahästarna både före och mellan heaten under tävlingsdagarna.
– Travhästar tränas oftast med skor, men skorna tas av inför tävlingsheaten. Ofta försvagas hovväggen av att skos på och av, säger Ulrika Frank.

Bland de första tränarna som valde att köra barfota i loppen var Willy Takter och en av de mest framgångsrika hästarna var Tibur.

Inom galoppen är det numera förbjudet att tävla barfota, av säkerhetsskäl. Underlaget kan vara för halkigt för de hastigheter som en galopphäst kommer upp i.

Fakta

Travsportens regler kring hästar utan skor:

”Hovbeslag får ej avlägsnas efter det att häst besiktigats av banveterinär i defileringsvolten före defilering. Överträdelse av denna bestämmelse medför att hästen stryks ur loppet och påföljd utdöms av måldomarnämnd. Om ett hovbeslag skadas efter besiktningen och inte kan ersättas med nytt, kan måldomarnämnden efter samråd med banveterinären ge tillstånd till att avlägsna hovbeslag före starten. Häst som, vid beslutat barfotaförbud, inte är försedd med beslag på samtliga hovar betraktas som ej startberättigad, jmf med 33 §. Om hästen saknar beslag på en eller flera hovar efter loppet beslutar måldomarnämnden om hästen ska betraktas som om den ej var startberättigad.”

Läs mer på Travrondens hemsida: www.travronden.se

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden