Sportnytt
27 oktober 2018 18:20

Ingen dopad under VM – två testade positivt för ”controlled medication”

TryonUnder VM dopningtestades 163 hästar och 92 personer – samtliga fick tummen upp gällande förbjudna substanser. Däremot testades två distanshästar positivt för "controlled medication".

Ingen dopad under VM – två testade positivt för ”controlled medication”
Testresultaten från VM i Tryon har offentliggjorts. Foto: Roland Thunholm

Internationella Ridsportförbundet, FEI, meddelar att inga dopningsfall har upptäckts bland de 163 hästar och 92 aktiva personer som testades under VM i Tryon i september. Två distanshästar, ridna av Argentinas Pablo De Los Heros respektive Chiles Raimundo Undurraga Mujica, testades dock positivt för ”controlled medication” – substanser som används för att behandla hästar men som det inte får finnas spår av hos hästen då de tävlar. ”Banned subtstances” är sådana som aldrig får finnas i en hästs kropp och inga hästar testades alltså positivt för sådana under VM.

Fei Secretary General Sabrina Ibanez
Sabrina Ibáñez, generalsekreterare FEI. Foto: FEI

FEI gjorde en antidopning-satsning innan VM och erbjöd bland annat en guide på  åtta språk samt ”pre-arrival testing”. I ett pressmeddelande framhåller FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez  det det positiva i att inga test under VM visade på förbjudna substanser, men konstaterar samtidigt att mycket arbete återstår.
”De två positiva resultaten visar att vårt testprogram fungerar, men även om de inte är dopiningssubtstanser bör idrottare vara medvetna om att ämnen från listan över kontrollerade läkemedel måste ha försvunnit från hästens system vid tidpunkten för tävlingen. Det är uppenbart att vi måste jobba ännu hårdare för att få ut budskapet om att ren sport och lika villkor är icke förhandlingsbart”.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden