Körning
18 september 2018 16:50

Inget Tryon för Axel Olin – EM nästa stora mål

Tävling i VinslövVärldens bästa fyrspann är på plats i Tryon i USA. Snart går första start i världsmästerskapet och det spekuleras i om Australiens Boyd Exell ska slå till igen. Men visst fattas det kuskar – hemma i Balsby utanför Kristianstad finns Team Axel Olin. I år har de bytt Tryon mot Vinslöv.

Inget Tryon för Axel Olin – EM nästa stora mål
Axel Olin med sambo Camilla Christensen missar fyrspannens VM i år, men kommer igen. Hästarna är Bartes e. Scandic-Flemming och Goldstrike e. Padinus-Heartbreaker. Foto: Eva Österlund

– Visst hade det varit roligt att vara med i VM, menar Axel Olin. Men vi har helt enkelt inte varit tillräckligt bra den här säsongen och då har man inte där att göra.

Efter Europamästerskapet som gick i Göteborg förra året, var det som om luften gick liur det svenska fyrspannslaget, förutom Axel, även Fredrik Persson och Johan Dengg. Spannen behövde förnyas och föryngras, Johan tog en rejäl paus medan både Fredrik och Axel hade ett upplägg under 2018 med flera stora internationella tävlingar.

Efter Aachen fungerade inget, tyckte jag. En av hästarna fick dessutom transportsjuka.

– Jag körde bland annat i Kronenberg, i Windsor och i Riesenbeck, berättar Axel. Och så Aachen förstås.
– Efter Aachen fungerade inget, tyckte jag. En av hästarna fick dessutom transportsjuka.
– Så vi plockade bort tävlingarna i Beekbergen och i Donaueschingen från planeringen och började tvätta stallen istället.

2. Camilla
Camilla Christensen, Axels sambo, är hoppryttaren som blev kusk. I helgen kör hon par i Vinslöv. Foto: Eva Österlund

Mitt i tvättande ringde det från Beekbergen. Ville inte Axel komma dit och tävla i alla fall? De behövde mer kuskar på startlinjen.
– Jag funderade i två timmar. Det skulle ju vara roligt.

Men så var det ju det här med hästar. Det fattades en rutinerad häst i spannet.
– Inga problem, menade arrangörerna. Du får låna en av Chester Weber.
– Men jag hinner inte till vetchecken, menade Axel.
– Inga problem du får komma senare. Bara du kommer.

Axel och sambo Camilla Christensen packade i full fart. Pappa Mats Olin fick vara groom och så rullade de iväg. Axel kände lite på lånehästen och sedan var det dags för dressyren. 49 straff.

En sjätteplats i maraton och elfte i precisionen gav totalt en fjärdeplats.
Det kändes riktigt bra.
– Inte bara resultatet i sig, fortsätter Axel. Jag fick mycket beröm av Chester som var riktigt nöjd med hur jag hanterade hans häst. Många andra kom fram och gratulerade till resultatet och arrangörerna tackade för att Team Olin ställde upp så där i sista stund.
– Det var en lätt resa hem efter den tävlingen. Man blev lite rakare i ryggen!

Nu blir det inga mer stortävlingar i år, om man inte räknar inomhuskörningen i Friends förstås. Axel vill gärna köra där och Chester Weber har redan lovat att låna ut hästen igen.

EM är målet

Det stora målet är annars Europamästerskapet för fyrspannen nästa år. Tävlingen går i Donaueschingen, det blir en utmaning. Aachen är ett annat mål, en tävling som ingen kusk vill missa.
– Sedan får jag ju se vad som händer när det gäller de stora tävlingarna. Vi har ju flera nya hästar som ska ut och allt ska fungera.

I hagarna går 12 körhästar, veteraner och nykomlingar. Axel har bland annat köpt tre hästar från den danske parkusken Bjarne Thor Christensen.

Men det här med Vinslöv då?
– Bra test för nya hästar, menar Axel. Dessutom ska Camilla starta i parklassen. Vi har ju tjugo minuters restid dit så varför inte.

Håller träningar

Axel Olin har tävlat i körning i 20 år nu, tio år med fyrspann. Och visst är det roligt fortfarande.
– Fast ibland är det tur att Camilla pushar på så vi kommer iväg på tävling. Träningen är minst lika viktig för mig.

Axel fortsätter att träna för Mischa Freund och även för Christer Pålsson. När han inte sitter och trimmar själv. Efter så lång tid i sportkörningen vet han hur han vill ha det och hur hästarna ska fungera.

Han håller mycket egna träningar. I närområdet i Skåne men även övriga Sverige. Och inte minst i Danmark där han är mycket uppskattad och eftersökt.
– Det är roligt men det är ju inget glamoröst liv precis. Men att verkligen bli erkänd som en bra tränare – det känns fint.

Vad som händer på VM följer han från kusksätet i Vinslöv. Nästa gång det är mästerskap – då är nog Team Olin tillbaka igen!

3. Axel Har Hoppat
”Vi är inte tillräckligt bra helt enkelt” säger Axel Olin om att inte vara med i Tryon. Här med hästen Bartes. Foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden