Hoppning
14 september 2016 10:00
Ridsportplus

Ingrid hoppas på unghäst-VM

I morgon inleds unghäst-VM i hoppning i belgiska Zangersheide. Uppfödaren Ingrid Ragnarsson har fått med två av sina hästar.
- Det är förstås fantastiskt roligt och det ska bli spännande att följa dem i VM, förklarar Ingrid.

Ingrid hoppas på unghäst-VM
Ingrid Ragnarsson klappar om Northern Comme Plot efter finalplatsen i Falsterbo i somras. Nu väntar unghäst-VM.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ingrid Ragnarsson kommer att finnas på plats för att följa sina hästar i Belgien. Det är framför allt 5-åriga Northern Comme Plot (e. Plot Blue-Contender), riden av Carl Walter Fox, som är intressant eftersom Ingrid fortfarande äger stoet. Men självklart håller hon även alla tummar för fjolårets Breeders-vinnare, 6-åriga Northern Diamond (e. Diamant de Revel-Calypso II), som rids av Antonia Andersson och som Ingrid sålde som 1-åring.

– Han överraskade mig förra året på Breeders, och han kan säkert överraska igen. Det är väldigt roligt att följa honom för Antonia matchar honom så väldigt bra, berömmer Ingrid.

Northern Comme Plot kommer däremot inte att säljas. I stället ska stoet efter unghäst-VM vara med på Elmia Scandinavian Horse Show och därefter flytta hem till Kalix igen för att bli tävlingshäst åt dottern Unni.

– Jag är så glad för att jag har henne. Hon är det enda stoet kvar efter den mamman, som tyvärr fick avlivas i somras, berättar Ingrid.

På gården utanför Kalix har Ingrid bedrivit uppfödning av sporthästar i tio år. Hon satsade från början på ett par riktigt välstammade och välmeriterade tyska ston och från början var hon mer noga med var de första fölen hamnade än vad hon fick betalt för dem. En satsning som har lönat sig för i dag är efterfrågan på hennes uppfödningar större än produktionen.

– Det blir ett par föl om året som föds hemma, och eventuellt kanske vi utökar med något sto. Men jag vill hålla det på en bra nivå där jag inte riskerar att stå med hästar som jag inte blir av med, menar Ingrid.

Helst säljer hon dem redan som föl, men självklart blir det en och annan unghäst som stannar längre på gården. Att ha hästuppfödning så långt norrut har förstås både för- och nackdelar. Fördelarna är bra tillgång på mark, bra grovfoder och fina förutsättningar för sto och föl. När unghästarna sedan ska börja tävlas och matchas mot årgångschampionat blir det tuffare.

– Jag har ett samarbete med Cilla Tangfelt i Bollnäs som hjälpt mig, och Northern Comme Plot har varit nere hos Carl Walter Fox sedan i våras för att matchas mot Falsterbo – där hon var i final, förklarar Ingrid.

Förhoppningen om en finalplats finns förstås även i unghäst-VM, men Ingrid vet att det kommer att bli stort, svårt och tufft för de unga hästarna att ta sig hela vägen.

– Men det ska bli väldigt roligt att få se båda hästarna hoppa här nere, avslutar Ingrid.

Ingrid är inte den enda svenska uppfödare som har två hästar till start på unghäst-VM. Även CC Holsteiner Breeding och Hästak AB har två hästar var till start.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden