Krönika
1 december 2017 06:30

Intensiv helg för svensk ponnysport

PonnkrönikanNu är vi inne i december, men ponnytävlandet är inte alls slut. Just denna helg är det som mest intensivt.

Intensiv helg för svensk ponnysport
Så här såg det ut i Friends Arena förra året när Mathilda Bohlin fick ta emot Prins Carl Philips pris. Nu är det dags för final i den populära serien igen. Foto: Roland Thunholm

Många svenska ponnyryttare tävlar nu i Baltic cupfinalen i hoppning i Vilhelmsborg i Danmark, medan åtta lyckliga hoppryttare rider i Friends arena och tävlar om Prins Carl Philips Pris. Ytterligare fyra dressyrryttare får visa upp sin kür i Friends. Så än är inte säsongen över.

Det har börjat hända en del saker i hoppningen sedan Ulrika Bidegård tillträdde som ponnyhoppningens landslagsledare. En ny spetstrupp har presenterats. Den består av tre ryttare, Ingemar Hammarström, Filippa Hellström och Cora Hirn. Det är de tre som återstår av årets EM-trupp, de andra två var ju Ingrid Ravik och Janelle Larsson, som nu satsar vidare på stor häst.

Det finns också en utmanartrupp på tio ryttare, och där är det många bra namn, så det ser bra ut. Ny information har kommit på förbundets nätsida om vad som krävs för att bli uttagen till EM. Förutom den självklara nivån på ekipaget tävlingsmässigt, betonas att ryttaren ska fungera bra som lagmedlem, arbeta för en bra laganda och verka som en förebild.

Individuella planer
Inga specificerade obs-tävlingar kommer att finnas, ryttarna gör upp individuella planer tillsammans med landslagsledningen. Förslag på nationshoppningar utomlands finns också, bland annat i Opglabeek, Fontainebleau och Wierden. Baltic cup framhålls som en bra inkörsport till internationellt tävlande.

Det är så fantastiskt när man pratar med olika ryttare runt om i landet, de har planer och förhoppningar, de tycker om sina ponnyer, de tar hand om dem, de rider och mockar, de får avstå andra roliga saker som fotboll, ishockey och andra lagsporter, som också kräver tid. Tid som helt enkelt inte finns, när man går in för fullt i sin ridsatsning. Inte verkar de särskilt bortskämda och curlade heller.

Väntar på satsning
Nu väntar jag ivrigt på att få se en satsning från förbundshåll, en uppbyggnad, struktur och långsiktig planering för att uppmuntra alla dem som är på väg uppåt, men ännu inte nått landslagsstatus. En början kan vara hoppträningen som nu ska hållas i Flyinge helgen före julafton. En fortsättning kan vara att förbundets omtanke sträcker sig ut över hela landet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden